Δημοσιοποίηση της συμφωνίας με τη Βρετανία ζητά ο Γ. Λιλλήκας

16:56 15/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Η συμφωνία που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη βρετανική Κυβέρνηση δεν απελευθερώνει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά αφορά στη δυνατότητα ανάπτυξης γης που οι Ελληνοκύπριοι κατέχουν στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό συζητείτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

«Κατανοούμε ότι από τη συμφωνία αυτή θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος για τους κατοίκους των κοινοτήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των στρατιωτικών Βρετανικών Βάσεων. Το πρόβλημα που πάντοτε υπήρχε στο

διάλογο με τους κατοίκους των κοινοτήτων και στις συνομιλίες με τη βρετανική Κυβέρνηση αφορούσε στο δικαίωμα να μπορούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποκτούν περιουσία, γη και κατοικία, μέσα στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων. Αυτό το δικαίωμα εμπεριέχει τον κίνδυνο, σε κάποια στιγμή, η πλειοψηφία των κατοίκων των Βάσεων να μην είναι Ελληνοκύπριοι αλλά άλλοι Ευρωπαίοι και κυρίως Βρετανοί», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, φαίνεται ότι με τη συμφωνία, παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, στους Ευρωπαίους πολίτες που θα εγκατασταθούν και θα αποκτήσουν περιουσία στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων».

«Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να εκλέξουν δικούς τους τοπικούς άρχοντες. Γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τις κοινοτικές και τις δημοτικές εκλογές. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος που διαβλέπουμε σε αυτή τη συμφωνία είναι η ενδεχόμενη Γιβραλταροποίηση των Βάσεων. Δηλαδή όταν η πλειοψηφία των κατοίκων δεν θα είναι πλέον Ελληνοκύπριοι αλλά κυρίως Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, η Βρετανία να επιχειρήσει αυτό που έκανε με επιτυχία στο Γιβραλτάρ. Μέσα από ένα δημοψήφισμα, ανάμεσα στους κατοίκους των Βάσεων, να μετατρέψει Βάσεις από στρατιωτικές σε αποικία», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι από την έγκυρη πληροφόρηση που έχουν, διαπιστώνουν ότι οι πρόνοιες που θα επικαλεστεί η κυπριακή Κυβέρνηση για αποτροπή αυτού του ενδεχομένου είναι παντελώς ανεπαρκείς, ενώ ο κίνδυνος μετατροπής των Βάσεων σε αποικία είναι ορατός.

«Το όλο κείμενο της συμφωνίας στηρίζεται στη λογική ότι οι Βρετανικές Βάσεις είναι κυρίαρχες. Αυτό είναι εντελώς λανθασμένο από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης γιατί η Κυβέρνηση έχει γνωματεύσεις από εμπειρογνώμονες παγκόσμιας εμβέλειας που αμφισβητούν την κυριαρχία και τη νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων. Αν η Κυβέρνηση ήθελε να χειριστεί το ζήτημα αξιοποίησης του εδάφους που βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις, με τρόπο που να εξυπηρετηθούν και οι κάτοικοι αλλά και τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα, θα έπρεπε να απαιτήσει από τη Βρετανία, με βάση τη συμφωνία που διέπει τις Βρετανικές Βάσεις και τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, τα εδάφη που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, να τα επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό έπρεπε να είναι το αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Και αυτή, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, είναι και η υποχρέωση των Βρετανών.

«Μόνο τότε θα νομιμοποίητο η Κυβέρνηση να μιλά για απελευθέρωση εδαφών. Όταν αυτά τα εδάφη θα μπορούσαν να αναπτυχθούν προς όφελος των κατοίκων αλλά χωρίς τους όποιους κινδύνους για την Κυπριακή Δημοκρατία. Χαιρετίζουμε το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Κρίνουμε όμως, ότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα των οικονομικών κριτηρίων υπερέχουν τα εθνικά κριτήρια. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Οι πολίτες, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν επακριβώς τί συμφωνία υπέγραψε η Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ντάουνερ

Σε δηλώσεις του για την επίσκεψη του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η ανοχή που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιτρέπει στον κ. Ντάουνερ να συνεχίζει το μεροληπτικό του παιχνίδι, με σημαδεμένη τράπουλα.

«Η επίσκεψη και οι επαφές του κ. Ντάουνερ με τους δυο διαπραγματευτές, γίνεται λίγες μόνο ημέρες πριν από την έκθεση που θα υποβάλει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ενημέρωση των μελών του Σ.Α που θα κάνει ο κ. Ντάουνερ. Γνωρίζοντας το ιστορικό και τη συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ μέχρι σήμερα, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιήσει την ενημέρωση που θα κάνει στο Σ.Α , την έκθεση και το ψήφισμα, ως μοχλό πίεσης, λειτουργώντας εκβιαστικά απέναντι στην ελληνοκυπριακή πλευρά», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντάουνερ, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, θα επιχειρήσει εκ νέου να εγείρει το μπαμπούλα της επίρριψης ευθυνών.

«Η ανοχή που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτρέπει στον κ. Ντάουνερ να συνεχίζει το μεροληπτικό του παιχνίδι, με σημαδεμένη τράπουλα. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές τον Πρόεδρο ότι ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον κ. Ντάουνερ απλά και μόνο γιατί υποβάλλουμε κάποια παράπονα. Ο Γ.Γ θα αντικαταστήσει τον κ. Ντάουνερ, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταστήσει τον κ. Ντάουνερ ανενεργό. Και θα καταστεί ανενεργός μόνο όταν αποφασίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ενημερώσει τον κ. Μπαν Γκι-μουν ότι δεν πρόκειται να συναντήσει ούτε ο ίδιος ούτε και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής τον κ. Ντάουνερ. Μόνο τότε θα εξαναγκαστεί ο ΓΓ να τον αντικαταστήσει με έναν άλλο αντιπρόσωπο ό οποίος θα είναι αντικειμενικός απέναντι και στις δυο πλευρές», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα