Δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε νέες τεχνολογίες πυρόσβεσης από το Τμήμα Δασών, δήλωσε η Αίγλη Παντελάκη

17:27 28/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αίγλη Παντελάκη, δήλωσε την Τρίτη ότι «το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση και προστασία των δασών, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στην ανάπτυξη, εφαρμογή και χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων διαχείρισης δασικών πυρκαγιών».

Σε χαιρετισμό της εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, στην τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος

LIFE+ ΚΑΛΧΑΣ στη Λευκωσία, η κ. Παντελάκη είπε ότι «το πρόγραμμα ΚΑΛΧΑΣ, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανάλυσης για την αποτελεσματική πυροπροστασία των δασών του Γράμμου και του Τροόδους, ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών».

Για την οροσειρά του Τροόδους η κ. Παντελάκη είπε ότι «αποτελεί τη γεωλογική και μορφολογική ‘σπονδυλική στήλη’ της Κύπρου με τα βουνά του Τροόδους να καλύπτονται από δάση με μοναδική φυσική ομορφιά και να φιλοξενούν βιότοπους εξαιρετικής σημασίας».

Πρόσθεσε ότι «το Τρόοδος χαρακτηρίζεται ως βοτανικός παράδεισος και κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς βιότοπους χλωρίδας στην Ευρώπη, αφού τα είδη των φυτών που συναντούμε στο πάρκο Τροόδους ξεπερνούν τα 750, αρκετά από τα οποία είναι ενδημικά».

Επίσης, είπε κ. Παντελάκη, «η πανίδα του Τροόδους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη οικολογική σημασία με διάφορα είδη θηλαστικών, πουλιών, ερπετών και εντόμων ενώ η γεωλογία του Τροόδους παρουσιάζει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον».

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, γενικά, η κ. Παντελάκη είπε ότι «οι κλιματικές αλλαγές που δυστυχώς παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, ευνοούν περισσότερο από ποτέ την πρόκληση και επέκταση των δασικών πυρκαγιών για αυτό και προβλέπεται ότι η συχνότητα και η σφοδρότητα των πυρκαγιών θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι ζημιές που θα προκαλούνται να είναι πολύ πιο μεγάλες».

Keywords
Τυχαία Θέματα