Διοικητής ΚΤ: Ορος από τους διεθνείς δανειστές η πώληση υποκαταστημάτων τραπεζών στην Ελλάδα

19:59 28/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών τέθηκε από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου ως προϋπόθεση για την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο.

Αυτό ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Πανίκος Δημητριάδης, κατά τη σημερινή συζήτηση, κεκλεισμένων των θυρών, του θέματος της εκτίμησης της αξίας των ακινήτων των τραπεζών, καθώς και της συμφωνίας πώλησης των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα.

Η συζήτηση του θέματος που αφορά την συμφωνία πώλησης των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί ενώπιον της Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα σημεία αναφοράς του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για το θέμα της συμφωνίας πώλησης των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το τίμημα και οι όροι πώλησης των υποκαταστημάτων συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στα πλαίσια των δύο Eurogroup του Μαρτίου.

Ως γνωστό, ανέφερε, η συμμετοχή στο Eurogroup γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών της κάθε χώρας.

Είπε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν από την Κεντρική Τράπεζα με εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ της 23ης και 26ης Μαρτίου 2013, αφορούσαν τη συνομολόγηση του νομικού εγγράφου για τη συμφωνία πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και όχι το τίμημα και τους όρους της πώλησης.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Πειραιώς, αυτή ζήτησε να περιληφθεί όρος στο συμβόλαιο που να της δίνει το δικαίωμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ακυρώσει τη συμφωνία, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την κυπριακή πλευρά και παραπέμφθηκε για επίλυση μεταξύ του Κύπριου και του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση του Eurogroup.

Άλλο παράδειγμα θέματος που ηγέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς και επιλύθηκε σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών Κύπρου και Ελλάδας, αφορούσε το θέμα του ποιός θα επωμίζετο τις φορολογίες που θα προέκυπταν από τη συναλλαγή, πρόσθεσε.

Για το θέμα αυτό, ανέφερε, το τελικό συμβόλαιο προνοεί ότι οι οποιεσδήποτε φορολογίες προκύψουν από τη συναλλαγή θα επιβαρύνουν τον αγοραστή.

Είπε, ακόμη, ότι σε όλες τις συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την Τράπεζα Πειραιώς παρευρίσκονταν εκπρόσωποι των κλιμακίων της Τρόικας τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι από τη στιγμή που προχωρούσαμε με συνεισφορά των ανασφάλιστων καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να ξανανοίξουν.

Δεν θα είχαμε, είπε, τη δυνατότητα να επιβάλουμε σε αυτά περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, θα υπήρχαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τραπεζών και την ενεργοποίηση του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων.

«Σημειώνω ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών υπολογίζονται σε περίπου €9 δις. Υπενθυμίζω ότι, πέραν από τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, αναγκαστήκαμε να λάβουμε ανάλογα μέτρα και για το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία και της Λαϊκής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το τίμημα πώλησης κρίνεται, υπό τις περιστάσεις, ικανοποιητικό. Τα κέρδη που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς είναι λογιστικά και μη πραγματοποιηθέντα. Αυτά αναμένεται να αντιλογιστούν σταδιακά μέσω των αυξημένων προβλέψεων από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, είπε ότι σήμερα έγινε εξέταση του τρόπου της κοστολόγησης και των προβλέψεων της Pimco για τις αξίες της γης, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο τουλάχιστον, χωρίς να καταλήγει σε συμπεράσματα, «είναι πεντακάθαρο ότι αδικήθηκαν οι τράπεζές μας από την έκθεση της Pimco και συνέβαλε η έκθεση της Pimco στην κατάρρευση του τραπεζιτικού συστήματος, υπό την έννοια ότι οι κοστολογήσεις που έγιναν ήταν μακριά από την πραγματικότητα, πολύ χαμηλότερες από ότι έπρεπε, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν οι τράπεζες μας».

Για τη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς ο κ. Συλλούρης είπε ότι έχουν επιβεβαιωθεί πολλές ανησυχίες που είχε η Επιτροπή για το πώς έγινε αυτή η συμφωνία και τί βάρος σημαίνει για τις κυπριακές τράπεζες και κατ΄ επέκταση την κυπριακή οικονομία.

«Τα επιμέρους και οι λεπτομέρειες θα βγουν στην συνέχεια όταν θα είναι έτοιμη η έκθεση της Επιτροπής μετά από αρκετούς μήνες», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της, είπε ότι η συμφωνία ήταν κάκιστη και «έγινε με τρόπο που στην ουσία έχουν πληγεί οι Κύπριοι καταθέτες των δικών μας τραπεζών και έχουμε μεταφέρει τα κέρδη στους μετόχους της Πειραιώς».

Είπε ότι από τη συνεδρία αυτό που διαφάνηκε ξεκάθαρα και υπήρξε, όπως είπε, παραδοχή και από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η συμφωνία για την πώληση και το πλαίσιο συμφωνίας για την εξαγορά από την Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα «ήταν θέμα πολιτικής απόφασης και λήφθηκε στο Eurogroup και μάλιστα ανάμειξη άμεση σε αυτή τη συμφωνία είχε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος συγκατένευσε στο να αυξηθεί το μαξιλαράκι αποζημίωσης από 350 σε 450 εκατομμύρια».

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου προκύπτουν ορισμένα θέματα και ένα βασικό είναι ότι σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην συνεδρίαση «την απόφαση σε ποιά τράπεζα στην Ελλάδα θα πήγαιναν τα κυπριακά υποκαταστήματα την πήρε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος».

Είπε ότι προκύπτει το ερώτημα κατά πόσον η Τρόικα όταν αποφάσιζε αυτή την αγοραπωλησία, «είχε υπόψη της ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς όφειλε προς την Λαϊκή Τράπεζα 150 εκατομμύρια και αν το γνώριζε γιατί καθόρισαν σε αυτό το ποσό την όλη συναλλαγή».

Ανέφερε ότι το ποσό καθορίστηκε στο πλαίσιο του Eurogroup και διατύπωσε το ερώτημα «τί δεδομένα είχαν δώσει τη συγκεκριμένη στιγμή για να παρθεί απόφαση και να θεωρηθεί ότι τα υποκαταστήματα της Ελληνικής, της Κύπρου και της Λαϊκής έπρεπε να δοθούν για το ποσό των 500 εκατομμυρίων»;.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι στις 26 Μαρτίου αποφασίστηκε η υπογραφή αυτής της συμφωνίας και στις 31 Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωνε κέρδη 3,4 δις.

«Αυτό σημαίνει ότι 3,4 δις έφυγαν από τους Κύπριους καταθέτες, της Κύπρου και της Λαϊκής, και μεταφέρθηκαν στους μετόχους της Πειραιώς», πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε ακόμη πώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας «επέτρεψε στην Τράπεζα Πειραιώς να αυξάνει τα ίδια κεφάλαια της με 3,4 δις, όταν ξέρει για παράδειγμα ότι θα αντιλογίσει”, προσθέτοντας ότι με αυτά καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί κατά πόσον αυτά τα κέρδη είναι πραγματικά ή πλασματικά.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας έκανε λόγο για κακή απόφαση σε ότι αφορά την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Διαφαίνεται, είπε, πως Κεντρική Τράπεζα, Κυβέρνηση και Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, δεν είχαν την απαιτούμενη συνεννόηση, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά, για την κατάληξη της τελικής συμφωνίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι με έκπληξη οι Βουλευτές άκουσαν σήμερα τον Διοικητή να λέει ότι η απόφαση ήταν πολιτική.

«Η μεν Κυβέρνηση από την άλλη λέει ότι την απόφαση την έχει πάρει το Eurogroup και οι διοικήσεις των Τραπεζών της τότε εποχής κατηγορούν τους πάντες ότι δεν είχαν ενημερωθεί και ούτε είχαν ληφθεί υπόψη οι δικές τους απόψεις. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλη σύγχυση σε όλους μας, και στους απλούς πολίτες, οι οποίοι τελικά είναι αυτοί που πληρώνουν τα λάθη τα οποία κατέληξαν σε αυτή την πολύ κακή συμφωνία πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα», σημείωσε.

Ο κ. Σαρίκας είπε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια στην Επιτροπή, «ούτως ώστε να αναδείξουμε τις ευθύνες και να τις καταλογίσουμε αυτές τις ευθύνες για το ποίοι είχαν την ευθύνη να διαβουλευτούν, κατά πόσον τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών θα έπρεπε να ρωτηθούν και να καλέσουν Γενική Συνέλευση για να αποδεχθούν ή να απορρίψουν μια τόσο σημαντική απόφαση για την πώληση των δικών τους δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, κατά πόσον η Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να έχει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο και να συμβουλεύσει την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία φαίνεται είχε την πολιτική ευθύνη να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με την Τρόικα για την πώληση των καταστημάτων στην Ελλάδα».

«Είναι ευθύνη μας να συνεχίσουμε τη διερεύνηση και, όπως έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο, θα επιμείνουμε να καταλογιστούν ευθύνες, ούτως ώστε επιτέλους αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για αυτή την μεγάλη τραγωδία για τον κυπριακό λαό να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους και ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης», συνέχισε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι έγινε κακή συμφωνία εις βάρος των κυπριακών τραπεζών και ότι η συμφωνία έγινε κάτω από τον εκβιασμό της Τρόικας.

Πρόσθεσε ότι «επενέβησαν οι δανειστές μας και μας επέβαλαν κακή συμφωνία ενώ δεν άκουσαν τις αντιρρήσεις των κυπριακών τραπεζών, της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας».

«Η στάση και η πορεία τους ήταν προδιαγεγραμμένη. Τους δανειστές μας θα τους έχουμε συνεχώς αντιμέτωπους και θα είναι πάντα σκληροί. Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι που σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο δεν επιδείχθηκε Ευρωπαϊκή κοινοτική αλληλεγγύη, αλλά δεν είδαμε ούτε την αδελφική ελληνική αλληλεγγύη. Εφαρμόστηκε το ρητό «‘ο θάνατός σας η ζωή μου’», είπε.

Όσον αφορά το θέμα των εκτιμήσεων των ακινήτων, o κ. Περδίκης ανέφερε ότι είναι τραγικό το γεγονός ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να ενθουσιάζεται για μια αγοραπωλησία στην Πάφο, η οποία όπως αναφέρει πωλήθηκε κατά 16% πιο κάτω από την αξία της, γεγονός που επιβεβαιώνει, κατά την άποψή του Διοικητή, τις εκτιμήσεις της Pimco.

«Βέβαια αν συμβαίνει αυτό, είναι γιατί μεσολάβησε το τρομακτικό κτύπημα της Τρόικας που τσάκισε την κυπριακή οικονομία. Η απομείωση των κυπριακών ακινήτων θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα κύμα κατασχέσεων», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα