Διορισμός Ερευνητικής Επιτροπής για Συλικιώτη και Κιττή

15:33 29/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Νεότερη Ενημέρωση 15.28:

Τη σύσταση Ερευνητικής Επιτροπής για τις καταγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου σε σχέση με την αγορά τ/κ γης από την ΑΤΗΚ αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε ο κ. Χάσικος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του σώματος «έγινε μια συζήτηση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε ο διορισμός Ερευνητικής Επιτροπής η οποία θα έχει εντολή τη διερεύνηση πώλησης τουρκοκυπριακής γης σε Ελληνοκύπριο, την αλλαγή των συντελεστών και το ότι αυτή η γη πωλήθηκε στη συνέχεια στην ΑΤΗΚ. Όλα αυτά θα αποτελέσουν

αντικείμενο της Ερευνητικής Επιτροπής», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Χάσικος είπε ότι αυτά θα ανακοινωθούν αργότερα. Σήμερα έγινε μια κατ’ αρχάς συζήτηση και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα υπάρχει ολοκληρωμένη η πρόταση, είπε, προσθέτοντας πως ενδέχεται στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης να διερευνηθούν στο σύνολό τους οι αγορές ακίνητης ιδιοκτησίας από πλευράς ΑΤΗΚ. Και θα σας ανακοινωθούν και οι ερευνώντες», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η διαφάνεια πρέπει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό για ό,τι αφορά διαχείριση δημοσίου χρήματος είτε και χρημάτων που αφορούν Ταμεία Προνοίας ή συντάξεις υπαλλήλων ημικρατικών οργανισμών. «Αρα, είναι επιτακτική η ανάγκη όπως όλα αυτά ερευνηθούν για να γνωρίζει ο καθένας κατά πόσο η διοίκηση ήταν χρηστή ή όχι», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη ότι οι δηλώσεις του ιδίου αγγίζουν τα όρια λιβέλου και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να καταφύγει στη δικαιοσύνη, ο κ. Χάσικος είπε ότι «είναι δικαίωμα του κ. Συλικιώτη αν θεωρεί ότι οι δηλώσεις μου εμπεριέχουν στοιχεία λιβέλου ας στραφεί εναντίον μου νομικά. Από την άλλη, όμως», συνέχισε, «είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση της Κυβέρνησης όλα αυτά να διερευνηθούν, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κόσμος κατά πόσον οι αποφάσεις λήφθηκαν στο πλαίσιο του νόμου και της χρηστής διοίκησης».

Ο κ. Χάσικος διαβεβαίωσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι η πρόθεση είναι τάχιστα να έχουμε πόρισμα, «έτσι ώστε να σταματήσουν οι όποιες εικασίες, οι ψίθυροι, οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα».

Κληθείς να πει αν θα διερευνηθούν και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί που να έχουν κάνει παρόμοιες αγοραπωλησίες, ο κ. Χάσικος είπε ότι για την ώρα συζητούμε για την ΑΤΗΚ.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα πολεοδομικά κίνητρα, ο κ. Χάσικος είπε ότι «προχωρά το θέμα αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα τα ενέκρινε στην τελική τους μορφή, αποτελούν μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση για ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτά τα πλαίσια είναι και η παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων, με στόχο την προσέλκυση επενδυτών».

Κληθείς να πει αν το θέμα της ΑΤΗΚ υποκινείται λόγω της έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας, ο κ. Χάσικος είπε ότι «δεν είναι στη βάση της έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας. Ωστόσο», πρόσθεσε, «πρέπει να πω ότι οι εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας πάντοτε είναι αρκούντως υποβοηθητικές σε τέτοιες έρευνες. Τα κίνητρα μου ήταν άλλα. Τα κίνητρα μου ήταν ο πόλεμος, αν μου επιτρέπεται η λέξη, που εξαπέλυσα εναντίον όσων έφερναν Τουρκοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές έχοντας το χρονόμετρο στο χέρι ότι, δηλαδή, άμα συμπληρώσουν δήθεν έξι μήνες μπορούν να πουλήσουν την τουρκοκυπριακή γη σε Ελληνοκύπριους».

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, πουθενά δεν λέει ο νόμος ότι μετά από έξι μήνες μπορεί να πουλήσει. «Εκείνο που λέει ο νόμος είναι πρώτον ότι πρέπει ο Τουρκοκύπριος να είναι κάτοικος των ελεύθερων περιοχών, δεύτερον, ο Τουρκοκύπριος να έχει φύγει από την Κύπρο πριν από το 1974 και τρίτον (που αφορά και τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις) να μην κατέχει ελληνοκυπριακή περιουσία στα κατεχόμενα».

Πρόσθεσε ότι το άλλο κίνητρο του αφορούσε τις «πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα» με τους Ελληνοκύπριους που προσέφευγαν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. «Και εκεί υπήρχε το άλλο μεγάλο θέμα που αφορά το Κτηματολόγιο, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι όχι μόνο να βοηθούνται αλλά και να παροτρύνονται από Ελληνοκύπριους του δημοσίου, υπαλλήλους του Κτηματολογίου, για να προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή. Από εκεί λοιπόν ξεκίνησα και φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε», είπε ο κ. Χάσικος.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Συλικιώτη ότι οι αποφάσεις του ήταν στη βάση αποφάσεων του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό με τον κ. Συλικιώτη. «Εδώ ελέγχεται η προηγούμενη διακυβέρνηση. Ο κ. Συλικιώτης ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις κυρίως στη βάση των πληροφοριών, των στοιχείων που καταθέτει ο αρμόδιος Υπουργός», κατέληξε.

Δήλωση του μέλους του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη για τις συκοφαντίες Χάσικου

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι έχει συζητήσει το θέμα με το Γενικό Εισαγγελέα και σήμερα θα ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Χάσικος επιχειρεί αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης μετά την κριτική που δέχεται για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και τα προσωπικά ατοπήματα στα οποία υπέπεσε.

Ο κ. Χάσικος συκοφαντεί ασύστολα και ψεύδεται με ατεκμηρίωτες κατηγορίες περί «σκανδάλου».

Η υπόθεση αγοραπωλησίας τ/κ γης, στην οποία αναφέρεται ο κ. Χάσικος, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, στη βάση όλων των νόμιμων διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία.

Μετά από εισήγηση του υποφαινόμενου, το Υπουργικό Συμβούλιο από το 2006 περιόρισε τις εξουσίες του κηδεμόνα τ/κ περιουσιών (Υπουργού Εσωτερικών) και όλες οι ιδιοκτησίες πέραν των 340 χιλιάδων ευρώ εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο με διαφανείς διαδικασίες. Στη διαχείριση τ/κ περιουσιών, τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο εφαρμόζεται διαφάνεια αλλά και συμμετοχική διαδικασία.

Η υπόθεση στην οποία αναφέρεται ο κ. Χάσικος είχε εξεταστεί σε μερικές συνεδρίες της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στην παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα. Στην Επιτροπή παρουσιάστηκε όλος ο φάκελος της υπόθεσης και η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς να τεκμηριωθεί η όποια καταγγελία για παρατυπία.

Προκαλώ τον κ. Χάσικο να δώσει όλο το φάκελο της υπόθεσης στη δημοσιότητα για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την αλήθεια.

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι ήδη εξετάζω με το δικηγόρο μου, το ενδεχόμενο καταχώρησης αγωγής κατά του κ. Χάσικου για λίβελλο και συκοφαντία.

Δεν μπορεί με τον πλέον ανεύθυνο τρόπο να σπιλώνονται ατεκμηρίωτα άνθρωποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα