Ε. Χρυσοστόμου: Η ανεργία στα ύψη, η οικονομία στα τάρταρα

14:03 5/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Και ενώ η Κυβέρνηση περιμένει δήθεν, την υπογραφή για το μνημόνιο και ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν ήδη ψηφιστεί και άρχισε η εφαρμογή τους, η ανεργία συνεχίζει την ανεξέλικτη ανηφορική της πορεία. Η χθεσινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας μιλά για 41625 ανέργους σημειώνοντας θεαματική αύξηση (28.6 …..).

Αυτό που παραλείπουν να αναφέρουν οι στατιστικές είναι ο αριθμός των Κυπρίων που καταφεύγουν για εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στην αντίληψη μας, τους τελευταίους μήνες

παρουσιάζεται ρεύμα μετανάστευσης των Κυπρίων στην Αυστραλία για εξεύρεση εργασίας.

Δυστυχώς οι κυβερνώντες μένουν άπραγοι απέναντι σε αυτό το σοβαρό και πρωτοφανές κοινωνικό φαινόμενο για τα κυπριακά δεδομένα. Τα ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης μεγαλώνουν και οι χιλιάδες άνεργοι συμπατριώτες μας βρίσκονται στην απόγνωση αφού δεν προβλέπεται ανάκαμψη στο κοντινό μέλλον. Αντίθετα οι πρόβλεψεις μιλούν για βαθύτερη ύφεση στο 2013.

Η αύξηση της ανεργίας με τόσο αλματώδη ρυθμό αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει έξαρση των απολύσεων εργαζομένων. Οι άνεργοι είναι πλέον ώριμο εργατικό δυναμικό που δύσκολα μπορεί να βρει εργασία σε ένα εργασιακό περιβάλλον που το χαρακτηρίζει η ανελαστικότητα και η έλλειψη κινητικότητας και ευελιξίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και μπορεί σχετικά εύκολα να δημιουργήσει ευκαιρίες εργοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιαίτερα νέους. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση και οι άλλοι θεσμοί να παρακολουθούν απαθείς την ανεργία και την μετανάστευση να κτυπά τους νέους.

Ως Οικολόγοι επανειλημμένα έχουμε εισηγηθεί τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας με προγράμματα που θα παράγουν κοινωνικό έργο υποδομής, προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προγράμματα στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίοι και οι μη προνομιούχοι. Προγράμματα που θα δώσουν θέσεις εργασίας άμεσα σε χιλιάδες άνεργους συμπατριώτες μας.

Φυσικά δεν εισακουστήκαμε για ακόμα μια φορά. Και μας κάνει να διερωτόμαστε πως γίνεται να διακυρήσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – και μάλιστα μπροστά σε νέους- οτι φεύγει με το κεφάλι ψηλά όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας, και ιδιαίτερα νέοι,
μένουν χωρίς δουλειά και η επιβίωση τους έγινε δύσκολη με πολλαπλά κοινωνικά, οικογενειακά και ψυχολογικά προβλήματα;

Keywords
Τυχαία Θέματα