Έμπρακτη Συμβολή της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

10:47 2/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού.

Σκοπός της διάσκεψης ήταν η παρουσίαση των Πεπραγμένων της Αρχής για το 2012, τα οποία επικεντρώθηκαν στα ακόλουθα:
- Μελέτη της Αρχής με

τίτλο: «Έγκαιρος Εντοπισμός Αναγκών Απασχόλησης και Κατάρτισης για Αποτελεσματική Διαχείριση του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο».
- Αποτελέσματα Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης-Σχεδίου Δράσης ΑνΑΔ.
- Αποτελέσματα Ειδικού Σχεδίου Δράσης για προώθηση των Πράσινων Δεξιοτήτων.
- Αποτελέσματα Συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την ΑνΑΔ Έργων.

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός ανέφερε ότι η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες στην προσπάθεια για αναχαίτιση του προβλήματος της ανεργίας, στόχος που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η Υπουργός, στα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 19 Απριλίου 2013, για άμβλυνση της ανεργίας, προκηρύχθηκαν τρία σχέδια που στόχο έχουν την απασχόληση 8.000 ανέργων, με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ένα από τα τρία αυτά σχέδια έχει αναληφθεί από την Αρχή και αφορά τοποθέτηση πέραν των 2.000 άνεργων νέων πτυχιούχων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για απόκτηση εργασιακής πείρας, με δαπάνη περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Περαιτέρω, η κα Αιμιλιανίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πραγματοποίηση μελέτης από την Αρχή για τις προοπτικές που δημιουργούνται στην απασχόληση και γενικότερα στην οικονομία του τόπου με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Η εξειδικευμένη αυτή μελέτη, ανέφερε, προβαίνει σε έγκαιρο εντοπισμό των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς και των αναγκαίων γνώσεων και δεξιοτήτων σε τομείς και επαγγέλματα, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση του φυσικού αερίου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον σχεδιασμό και προγραμματισμό των κατάλληλων δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η Πρόεδρος της Αρχής κα Νίκη Ματθαίου, παρουσίασε συνοπτικά την εικόνα των σημαντικότερων αποτελεσμάτων της δραστηριότητας της Αρχής κατά τη διάρκεια του 2012. Όπως ανέφερε η κα Ματθαίου, η ΑνΑΔ συνέχισε και το 2012 να εστιάζει τη δραστηριότητα και τις προτεραιότητές της στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση και την ανεργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2012, δαπανήθηκε για δραστηριότητες κατάρτισης συνολικό ποσό €27.169.970. Κατά την ίδια περίοδο υπήρξαν 81.082 συμμετοχές ατόμων σε 9.119 προγράμματα κατάρτισης που επιχορήγησε η Αρχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα