ΕΔΕΚ: Η Κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για το μνημόνιο

14:07 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα στηρίξει μια διεκδικητική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο μνημόνιο, όπως ήταν και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι το Eurogroup της 4ης Μαρτίου και η επικείμενη κάθοδος της Τρόικας στο νησί, σηματοδοτούν κρίσιμες εξελίξεις για το κυπριακό μνημόνιο.

Σε

διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως η ΕΔΕΚ αναμένει από το νέο Υπουργό Οικονομικών να παρουσιαστεί, στο Eurogroup, με συγκροτημένη και μελετημένη κυβερνητική στρατηγική, δηλαδή «ξεκάθαρες θέσεις επί όλων των ανοικτών ζητημάτων με προτάσεις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες».

«Η ΕΔΕΚ θα στηρίξει μια διεκδικητική στάση απέναντι στο Μνημόνιο, όπως ήταν και οι προεκλογικές διακηρύξεις του νέου Προέδρου. Αντίθετα, θεωρούμε ότι είναι λάθος να υιοθετηθεί αλλά και να εκφράζεται δημόσια η θέση ότι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι ελάχιστα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολαΐδης, ανέφερε ακόμη πως το Κίνημα αναμένει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε ένα ύψος των αναγκών των τραπεζών, το οποίο θα καθιστά και το συνολικό χρέος μας βιώσιμο και πρόσθεσε πως «αυτός ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί με την αναθεώρηση των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν στο ακραίο σενάριο της PIMCO, και όχι με άλλες μεθόδους, όπως η καθολική μετατροπή όλων των αξιόγραφων σε μετοχές με συνοπτικές διαδικασίες».

Διαμήνυσε προς τη νέα Κυβέρνηση ότι πρέπει να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών «και όχι να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι συγκεκριμένες πρόνοιες του Μνημονίου, που κακώς συμφωνήθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση».

Εξέφρασε την άποψη ότι, «πέραν από το μείζον θέμα της διασφάλισης του κοινωνικού και στρατηγικού ρόλου κάποιων ημικρατικών οργανισμών, πιθανές αποκρατικοποιήσεις και εκποίηση κρατικής περιουσίας σε μια τέτοια περίοδο, όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρουν τα αναμενόμενα οικονομικά, αλλά πολύ πιθανό να δημιουργήσουν φαινόμενα ιδιωτικών μονοπωλίων ή ολιγοπωλίων».

Με αφορμή την επικείμενη συνεδρία του Eurogroup, η ΕΔΕΚ θεωρεί επίσης πως θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθετο τρόπο και ο άμεσος τερματισμός οποιασδήποτε συζήτησης, είτε για κούρεμα του δημόσιου χρέους, είτε για κούρεμα ιδιωτικών καταθέσεων, είτε καθολικό είτε επιλεκτικό.

Όσον αφορά τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η ΕΔΕΚ δηλώνει δια μέσου του βουλευτή της, πως παραμένει σταθερή στη θέση της ότι οποιοσδήποτε έλεγχος των διαδικασιών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος πρέπει να γίνει από θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Τέλος, το ΚΣ ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι «θα στηρίξει κάθε προσπάθεια βελτίωσης των όρων του Μνημονίου ώστε να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή, αλλά και να μην ακυρώνονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα