ΕΔΕΚ: Στην πλέον δυσμενή θέση στις συνομιλίες η ε/κ πλευρά

12:03 10/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την επιστολή του Γ.Γ του ΟΗΕ εν όψει της συνάντησης στο «Γκρήν Τρί» στη Νέα Υόρκη, έχουν οδηγήσει την Ελληνική Κυπριακή πλευρά στην πλέον δυσμενή θέση από τότε που ξεκίνησαν οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις.

Είναι πρόδηλων ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει θέσει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Με απαράδεκτη, παράδοξη και ανεπίτρεπτη παραπομπή στην Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε.

Άκρως

επικίνδυνη είναι ακόμα η διαδικασία κωδικοποίησης που φαίνεται να έχει δεχθεί η Ε/Κ πλευρά. Με αποτέλεσμα οι γνωστές απαράδεκτες υποχωρήσεις του Προέδρου Χριστόφια να θεωρηθούν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά.

Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι η έναρξη των συνομιλιών χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση και χωρίς γεφύρωση των χασμάτων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, όπως προέβλεπε η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η συμφωνημένη επιστολή Γκαμπάρι, αποτέλεσε ολέθριο σφάλμα.

Τα όσα διαδραματίζονται παραβιάζουν την ετυμηγορία του Κυπριακού Ελληνισμού, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η άμεση αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού είναι μονόδρομος. Στη βάση του ομόφωνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Θα καταθέσουμε τις απόψεις μας στο Εθνικό Συμβούλιο με την ελπίδα ότι έστω και την υστάτη θα υπάρξει επανόρθωση πορείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα