Εφαρμογή της ευρωπαικής νομοθεσίας και στους εργαζόμενους στη θάλασσα, προτείνει η Κομισιόν

18:05 18/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ενιαία εφαρμογή στα 28 κράτη μέλη των πέντε βασικών κοινοτικών οδηγιών που διέπουν το εργατικό δίκαιο και στους εργαζόμενους στη θάλασσα, ναυτικούς και αλιείς, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση της Κομισιόν καλύπτει τις οδηγίες σχετικά με την αφερεγγυότητα του εργοδότη, τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων σε επιχειρήσεις, την ενημέρωση και διαβούλευση, τις ομαδικές απολύσεις και τη μεταφορά επιχειρήσεων. Η Επιτροπή προτείνει την τροποποίησή τους, ώστε να συμπεριλάβουν και τους εργαζόμενους στη θάλασσα.

Παρά το γεγονός

ότι το εργατικό δίκαιο της ΕΕ ισχύει γενικά για όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς , μέχρι στιγμής , ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για το εργατικό δίκαιο προβλέπουν τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να εξαιρούν τους ναυτικούς από το πεδίο εφαρμογή ορισμένων από τις παραπάνω οδηγίας, όπως για παράδειγμα της οδηγίας για την ενημέρωση και τη διαβούλευση.

Οπως τονίζει η Κομισιόν, η πρόταση θα βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής και της εργασίας των ναυτικών και θα καταστήσει πιο ελκυστική για τους νέους την εργασία στη θάλασσα, σε μια περίοδο, όπως αναφέρει, που ο αριθμός των ναυτικών στην ΕΕ μειώνεται σταθερά και ο τομέας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, θα διασφαλίσει το θεμιτό ανταγωνισμό στον τομέα της αλιείας και των θαλάσσιων μεταφορών στην ΕΕ, δεδομένου ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις σε όλα τα κράτη μέλη.

Με την τροποποίηση των πέντε οδηγιών, οι ναυτικοί θα έχουν το δικαίωμα σε ενημέρωση και διαβούλευση, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων και μεταφοράς της έδρας της επιχείρησης. Πάντως, η Κομισιόν θέλοντας να διατηρήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του τομέα της ναυτιλία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να μην εφαρμόζουν την υποχρεωτική περίοδο αναμονής μετά την ανακοίνωση ομαδικών απολύσεων σε περιπτώσεις αγοράς και πωλήσεων πλοίων.

Η πρόταση θα υποβληθεί για εξέταση στο Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, ενώ λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου της ναυτιλία, η Κομισιόν προτείνει μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών πριν την ενσωμάτωσή της στις εθνικές νομοθεσίες.

«Οι ναυτικοί θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους , ειδικά όταν πρόκειται για ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όπως το δικαίωμα στην ενημέρωση και τη διαβούλευση», δήλωσε ο επίτροπος απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Λάζλο Αντόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα