Εφαρμογή του διατάγματος για την ποσόστωση του χαλουμιού ζητά η Βουλή

15:35 25/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή Γεωργίας δια του Προέδρου της Γιαννάκη Γαβριήλ διατυπώνει την πεποίθηση ότι ο νέος Υπουργός Εμπορίου θα διατηρήσει σε ισχύ και εφαρμόσει το διάταγμα για την ποσόστωση του γάλακτος στην παρασκευή χαλουμιού.

Μετά τη σημερινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για την εμπορία του χαλουμιού και τα προβλήματα που προκύπτουν μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο δίδεται στον Υπουργό Εμπορίου η εξουσία έκδοσης διατάγματος για την ποσόστωση αιγοπρόβιου και αγελαδινού γάλακτος που χρησιμοποιείται για

την παρασκευή χαλουμιού, σε δήλωση στο ΚΥΠΕ ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι η Επιτροπή Γεωργίας διαπίστωσε ότι οι έλεγχοι που έγιναν από το Υπουργείο Εμπορίου για την τήρηση του διατάγματος ήταν ελλιπείς, εξηγώντας ότι διενεργήθηκαν μόνο δύο έλεγχοι, ένας τον Οκτώβρη και ένας το Φεβρουάριο.

Πρόσθεσε ότι κατά τους δύο ελέγχους, εξετάσθηκαν δείγματα από 27 εταιρείες παρασκευής χαλουμιών, εκ των οποίων τρεις δεν εφάρμοσαν την ποσόστωση που προβλέπει το διάταγμα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι δύο εκ των τριών εταιρειών εντοπίστηκαν να μην εφαρμόζουν το διάταγμα και κατά τους δύο διενεργηθέντες ελέγχους.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας επεσήμανε ότι δημιουργείται πρόβλημα καθώς διαπιστώνεται ότι από τις 27 εταιρείες που ελέγχθηκαν οι τρείς επιβραβεύονται, με την ανοχή του Υπουργείου Εμπορίου ενώ θα έπρεπε να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ώστε να συμμορφωθούν με την πρόνοια του διατάγματος.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το Υπουργείο Εμπορίου ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια διαδικασία, ενώ εμείς λέμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το διάταγμα και οι τρεις αυτές εταιρείες εάν και εφόσον πιστεύουν ότι προκύπτει πρόβλημα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη όπως και ο κάθε Κύπριος πολίτης και η όποια εταιρεία για να αρθεί η αδικία.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί το θέμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το διάταγμα θα παραμείνει εν ισχύ.

Διευκρίνισε ότι λέχθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας ότι το διάταγμα έχει πρόβλημα και θέλω να πιστεύω ότι η πολιτική του νέου Υπουργού Εμπορίου αναφορικά με το διάταγμα και την ποσόστωση θα παραμείνει η ίδια.

Κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκαν και οι εκκρεμούσες αποζημιώσεις προς τους γεωργοκτηνοτρόφους για τις ζημιές που υπέστησαν το 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, ανέφερε ο κ. Γαβριήλ.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ζήτησε τον κατάλογο με τις αιτήσεις και τις αποζημιώσεις τόσο από το Υπουργείο Γεωργίας, όσο και από τον ΟΓΑ και να καταθέσουν χρονοδιαγράμματα για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι απαίτηση της Επιτροπής Γεωργίας είναι ότι θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2009 και οπωσδήποτε πριν από το Σεπτέμβρη οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα