ΕΥΡΩΚΟ: Καλεί τον Πρόεδρο να παραιτηθεί όπως έκαναν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες

18:05 20/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών για τα μέτρα για την οικονομία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, προέβη στην εξής δήλωση:

«Η κατάσταση στην οικονομία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα μεγάλα λόγια απαιτούν πράξεις και μέτρα τώρα πριν να είναι πολύ αργά. Ούτε η καθυστέρηση επιτρέπεται ούτε η απραξία είναι αποδεχτή. Ο χρόνος έχει εξαντληθεί.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ είναι έτοιμο να στηρίξει τα αναγκαία μέτρα για την οικονομία.

Εμείς θεωρούμε αναγκαίο στα πλαίσια μιας συνολικής στρατηγικής για την οικονομία, να καταρτιστεί ένα συμφωνημένο κυπριακό μνημόνιο μέτρων διάσωσης της οικονομίας του τόπου.

Επίσης θεωρούμε αναγκαία τα ακόλουθα:

1. Για να εξοικονομηθούν χρήματα, να περιοριστούν οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους και ο δημόσιος τομέας να γίνει ευέλικτος, αποτελεσματικός και λιγότερο δαπανηρός η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις υπηρεσιών και οργανισμών, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες και οι επικαλύψεις που υπάρχουν σήμερα σε κρατικές υπηρεσίες και προκειμένου η αρμοδιότητα για κάτι να ανήκει σε ένα και μοναδικό διεκπεραιωτή.

2. Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει όλες τις αχρείαστες προκλητικές σπατάλες του δημοσίου. Ξεκινώντας από τα προκλητικά έξοδα για τις λιμουζίνες των αξιωματούχων του κράτους. Οι λιμουζίνες πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα από υβριδικά αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού όπως έχουν οι αξιωματούχοι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

3. Η Κυβέρνηση οφείλει να περικόψει άμεσα όλα τα προκλητικά «χρυσά» επιδόματα ξεκινώντας από αυτά τα οποία είναι και συντάξιμα.

4. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να υποδείξει στους Οργανισμούς του Δημόσιου και Ημιδημόσιου τομέα (πχ CYTA) να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα ταμεία συντάξεως τους για να αναχρηματοδοτούν το δημόσιο χρέος. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων. Το ελλείμματα και το χρέος του κράτους πρέπει να αναχρηματοδοτούνται από τις αγορές χρήματος.

5. Ο κύριος Καζαμίας οφείλει να εξηγήσει πως θα υλοποιήσει τη εξαγγελία του για «αναλογική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα» στα μέτρα. Τι εννοεί ο Υπουργός; Μήπως έχει στο μυαλό του νέες φορολογίες για τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την αγορά δεδομένου ότι ήδη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης και οι μισθωτοί βλέπουν καθημερινά τις απολαβές τους να μειώνονται επικίνδυνα.

6. Τα όποια μέτρα πρέπει να είναι δίκαια και να κατανέμουν ισομερώς τα βάρη σε όλους τους πολίτες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να καλεστούν να συνεισφέρουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους.

7. Τα μέτρα θα πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητα, των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

8. Τα μέτρα θα αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα του κράτους και θα βοηθούν στην επίλυση των διαχρονικών διαρθρωτικών προβλημάτ

Keywords
Τυχαία Θέματα