Στην Αθήνα ο στρατηγός της καταστροφής – Δηλώσεις

11:52 18/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην Αθήνα βρίσκεται, από τις 11:30 το πρωί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πραγματοπoιεί επίσκεψη-«αστραπή» στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η ελληνική κυβέρνηση κρατά «μικρό καλάθι», ωστόσο η άφιξη στη χώρα μας του πλέον ισχυρού παράγοντα της ευρωζώνης έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, όπως άλλωστε και η έλευση, την Κυριακή, του Αμερικανού υπουργού

Οικονομικών Τζακ Λιου.

Πλην όμως, εκείνο στο οποίο κυρίως επενδύει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση, είναι η πολιτική στήριξη και όχι κάποια θεαματική ανακοίνωση.

Το ίδιο, άλλωστε, και το Βερολίνο, στο οποίο επικρατεί προεκλογικός πυρετός εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Εκείνο που κυρίως επιθυμεί είναι η εμπέδωση κλίματος σταθερότητας στην Ελλάδα, όπως και ευρύτερα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, ώστε να σταλεί το μήνυμα στο εσωτερικό της Γερμανίας ότι αποδίδουν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση Μέρκελ ως ηγέτιδα ευρωπαϊκή δύναμη. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αποκλεισμένο το κέντρο

Αποκλεισμένο είναι το κέντρο της Αθήνας, λόγω της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Πρόκειται για μέτρα ανάλογα με αυτά που είχαν ληφθεί και κατά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, τον Οκτώβριο του 2012.

Παρά την απαγόρευση, πάντως, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος κατά του πολυνομοσχεδίου έδωσαν «ραντεβού» στις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Παράλληλα, με απόφαση της αστυνομίας, οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί από τις 9.30 το πρωί μέχρι νεωτέρας.

Επίσης, οι σταθμοί του Μετρό «Κατεχάκη» και «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσουν για το επιβατικό κοινό από τις 09:30 έως 12:30 και από 18:00 έως 24:00.

Εξάλλου, το τραμ δεν θα φτάνει στο Σύνταγμα από τις 9:30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας.

Το πρόγραμμα του Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του στις 12:30 με ομιλία σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Στις 14:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Στις 15:15 θα συναντηθεί, επίσης στο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

Θα ακολουθήσει στις 16:00 επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα υπογραφεί το μνημόνιο για το επενδυτικό ταμείο και θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Χατζηδάκη.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

«Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα μας, η κυβέρνηση σπεύδει, για δεύτερη φορά μετά την επίσκεψη Μέρκελ, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις αξιοποιώντας χουντικό νομοθετικό διάταγμα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα φόβου και αποδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, πόσο τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού. Καμιά αυταπάτη δεν υπάρχει πια: Το δίλημμα είναι μνημόνιο ή Δημοκρατία» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ επίσης κατήγγειλε «τα μέτρα αστυνομοκρατίας, που αποφάσισε η κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε που έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Ο λαός χρειάζεται να δώσει τη δική του απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό».

Τέλος στα σενάρια για νέο κούρεμα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Δήλωσε εντυπωσιασμένος για τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα
Τέλος στα σενάρια που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο για νέο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, έθεσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε ότι το πρόγραμμα για κούρεμα του χρέους, χωρίς άλλα μέτρα, μόνον μεταθέτει το πρόγραμμα στις επόμενες γενιές.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι τώρα έχει επιτύχει το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το 2014, εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα αποφασίσουμε ενδεχομένως και εάν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Πάντως απέκλεισε νέο κούρεμα των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, ενώ για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είπε ότι “τότε πρέπει να απαρνηθείτε τους βασικούς κανόνες του. Δεν μπορείς να παίρνεις εγγυήσεις και να ζητείς να τις κουρέψεις. Αλλιώς είστε ψεύτες. Σας συμβουλεύω να μην συνεχίσετε αυτήν τη συζήτηση. Πρέπει να πείσετε τους συνομιλητές σας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη”.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε ταυτόχρονα σύσταση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας. (λόγω και της γραφειοκρατίας, είπε, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι το δικό του γραφείο στη Γερμανία παρέχει εκπαίδευση σε εφοριακούς).

Επίσης, ζήτησε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων και να ανοίξουν οι αγορές ως προαπαιτούμενα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ζήτησε επίσης, βελτιώσεις και στην αγορά εργασίας (παρά το ότι όπως είπε έχει ήδη μειωθεί πάρα πολύ το κόστος εργασίας), στον νομικό τομέα, στον φορολογικό και στον ασφαλιστικό.

Ο Γερμανός υπουργός ήταν απόλυτος ότι στην Ελλάδα, “που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία και οι Έλληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, μόνος τρόπος είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία προσαρμογής με αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχει παράκαμψη και εμείς το γνωρίζουμε.” Ο κ. Σόιμπλε έκανε ειδική αναφορά και στη τραπεζική χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων λέγοντας ότι οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να χορηγούν δάνεια και μερικές φορές τα δίνουν με υψηλότερα επιτόκια. Χαρακτήρισε σημαντικό το ότι ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών και πρόσθεσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να στηρίξει και να επενδύσει χρήματα μέσω της KfW στο νέο αναπτυξιακό ταμείο που θα δημιουργηθεί.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σόιμπλε έδωσε εύσημα για τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα λέγοντας “έχω εντυπωσιαστεί τα μάλα από τις προσπάθειες για την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και τη μείωση του χρέους. Η Ελλάδα είναι κοιτίδα της Ευρώπης. Υπολογίζουμε σε εσάς. Έχουμε βαθύ σεβασμό στις προσπάθειές σας”.

“Αυτά που μας ενώνουν με τον κ. Σόιμπλε είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν”, δηλώνει ο Ιω.Στουρνάρας
Για ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συλλογή απορριμμάτων, την υψηλή τεχνολογία, την πληροφορική, τον ιατρικό τουρισμό και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ι.Στουρνάρας στο χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνο-γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Ο Έλληνας υπουργός έκανε επίσης λόγο για τεράστιες συμπληρωματικότητες των οικονομιών Ελλάδας και Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι “αυτά που μας ενώνουν με τον κ. Σόιμπλε είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν”.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε ειδική αναφορά για τη συνεχή εκροή κεφαλαίων από τον ευρωπαϊκό νότο στον ευρωπαϊκό Βορρά και για τις διαφορές επιτοκίων που υπάρχουν υπέρ του δεύτερου, τα οποία όπως είπε, αποτελούν υφέρπουσα απειλή για την ευρωπαϊκή ενότητα.

Δήλωσε προσηλωμένος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει άλλος δρόμος, κάνουμε το σωστό και παρά τα λάθη βρίσκουμε λύσεις”.

Αναφερόμενος τέλος, στο πρόβλημα της ρευστότητας το οποίο χαρακτήρισε ως βασικό παράγοντα ανάσχεσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτό τώρα θα αποκατασταθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Keywords
αθηνα, δηλωσεις, σόιμπλε, άφιξη, ελλαδα, μερκελ, διαδηλωσεις, μετρο, συνταγμα, τραμ, σαμαρας, στουρναρας, χατζηδακης, βενιζελος, μνημονιο, συριζα, δίλημμα, ΚΚΕ, κουρεμα, τραπεζες, kfw, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, βερολινο, γερμανια, δανεια, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, υφεση, kfw, αγορα, αγορα εργασιας, ανγκελα μερκελ, ανεργια, ασφαλιστικο, άφιξη, αφορμη, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, γινονται, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δυναμη, δημοσιο, δικη, δίλημμα, δοθει, δωσει, δρομος, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ερχεται, τεχνολογια, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κοιτιδα, κλιμα, λαθη, ληξη, λογο, μαξιμου, μειωση, μπορεις, ξενοδοχειο, οφελος, πηγες ενεργειας, πληροφορικη, προβληματα, πρωι, πυρετος, συζητηση, σόιμπλε, υψηλη, φτανει, φορα, ψευτες, αγορες, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, κυριακη, πηγες, σωστο
Τυχαία Θέματα