Ευθύνες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, αλλά και στη Λευκωσία από Βρετανούς σχολιαστές

17:06 23/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Λανθασμένη ανάγνωση της Κύπρου και των πολιτικών ισορροπιών στο νησί, καθώς και υποτίμηση των δεσμών μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών καταλογίζει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους η βρετανική εφημερίδα “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”.

Όπως αναφέρει εκτενέστατο δημοσίευμα του οικονομικού εντύπου, οι Ευρωπαίοι «πίστευαν ότι το νησί είχε εκλέξει έναν ακόμη Αντώνη Σαμαρά,

ένθερμο υποστηρικτή της σκληρής διάσωσης που προβλέπει λιτότητα».

Αντίθετα «είχαν να κάνουν με το Νίκο Αναστασιάδη, δικηγόρο και πολιτικό καριέρας, που όπως πολλοί στην Κύπρο έχει δεσμούς με ρωσικά συμφέροντα», αναφέρεται, με το δημοσίευμα να προσθέτει ότι το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας «έχει στα βιβλία του δύο Ρώσους δισεκατομμυριούχους». Αναφέρεται επίσης ότι και άλλα μέλη της κυπριακής κυβερνητικής τάξης αισθάνθηκαν πίεση «να προστατεύσουν τον τραπεζικό τομέα της χώρας, που έχει Ρώσους μεταξύ των πιο σημαντικών πελατών του»

Γερμανός αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα ότι η συζήτηση στην Κύπρο δεν ήταν για τους μικρούς αποταμιευτές, αλλά «για ανθρώπους που πετούν με λίαρ τζετ».

Σε μια αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν στο Eurogroup, το ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνει ότι ο κ. Αναστασιάδης απείλησε να φύγει από την αίθουσα τουλάχιστον δύο φορές, με έναν από τους παρόντες να θυμάται ότι ο Πρόεδρος δήλωσε κάποια στιγμή πως η χώρα του «δεν πρόκειται να διαπράξει αυτοκτονία». Επαναλαμβάνεται η προειδοποίηση του Γιεργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ για την τύχη των κυπριακών τραπεζών χωρίς χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, που έβαλε «το πιστόλι στο κεφάλι» του κ. Αναστασιάδη, όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι πριν την κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Τρίτης, «αφού αξιωματούχοι της ευρωζώνης παρότρυναν την κυπριακή κυβέρνηση να τροποποιήσει την επιβολή τέλους στις καταθέσεις», ώστε να εξαιρεί αυτές κάτω από τις 100.000 ευρώ, στην ΕΕ ήταν πεπεισμένοι ότι «ο κ. Αναστασιάδης δεν θα έβαζε σε κίνδυνο τη χώρα του για να προστατεύσει τους πλούσιους μεγαλοκαταθέτες».

Οι αξιωματούχοι πίστευαν επίσης ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα χρησιμοποιούσε την πρόσφατη εκλογική νίκη του ως πολιτικό κεφάλαιο για να περάσει χωρίς προβλήματα το πακέτο των φόρων στις καταθέσεις. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στις Βρυξέλλες πίστευαν ότι ο Κύπριος ηγέτης δε θα έφερνε στη Βουλή νομοσχέδιο αν δεν ήταν βέβαιος ότι θα περάσει.

Σε άλλο τμήμα του ίδιου δημοσιεύματος αναφέρεται πως χωρίς θόρυβο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παροτρύνει το ΔΝΤ να υπαναχωρήσει από τη σκληρή γραμμή του ως προς το bail-in των καταθετών, καθώς επίσης ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ότι έχουν κάνει σχέδια για πιθανή έξοδο της Κύπρου από τη νομισματική ένωση και πως ηγέτες αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι δεν έχουν ιδέα πού βρίσκεται η λύση αναφορικά με την Κύπρο.

Τέλος, αναφέρεται πως η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών του G20 στη Μόσχα τον περασμένο μήνα και λίγο πριν από το πρόσφατο Eurogroup ότι δεν ενδιαφερόταν για την εξαγορά κυπριακών τραπεζών. Όπως σχολιάζεται, η κατάληξη των επαφών του Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα απλώς επιβεβαίωσε αυτό που κατ’ ιδίαν ανέμεναν στις Βρυξέλλες.

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας “Γκάρντιαν” προειδοποιεί την Ευρώπη να μην επαναλάβει το λάθος που είχε κάνει το 2008 ο τότε Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρώντας ότι η Lehman Brothers ήταν μια καλή ευκαιρία για να φανεί σκληρός. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ακόμα και αν η τελική πρόταση για επιβολή φόρου στους μικρότερους καταθέτες ήταν κυπριακή, οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη, που είχαν «ορκιστεί» ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ θα ήταν πάντα ασφαλείς, όφειλαν να γνωρίζουν ότι η πρόταση δε θα γινόταν αποδεκτή από τον κυπριακό λαό. Η “Γκάρντιαν” προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις ενός πανικού στις κυπριακές τράπεζες μπορεί να διαδοθεί στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Όπως σημειώνεται, από το 1970 δεν επιβλήθηκαν σε καμία από τις 147 τραπεζικές κρίσεις που έχουν καταγραφεί από το ΔΝΤ οριζόντιες απώλειες σε όλους τους καταθέτες.

Η “Ντέιλι Τέλεγκραφ” στο δικό της κύριο άρθρο σημειώνει ότι είναι μεν κατανοητό η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να μη θέλει ο Γερμανός φορολογούμενος να διασώσει τους πλούσιους Ρώσους ολιγάρχες, αλλά επισημαίνει ότι η Καγκελάριος δεν αναγνωρίζει πως η από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνη πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε νομισματικής ένωσης. «Όσο οι φερέγγυες χώρες του βορρά αρνούνται να αποδεχθούν αυτή την ευθύνη, το σύστημα θα παραμένει εγγενώς ασταθές και επιρρεπές σε κρίσεις», καταλήγει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης εκτίμησε ότι η Κύπρος έχει πέσει θύμα των εσωτερικών πολιτικών πιέσεων στη Γερμανία, ενόψει των εκλογών στη χώρα, που υπαγορεύουν σκληρή στάση από την Καγκελάριο Μέρκελ και το κόμμα της. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι στην Κύπρο διεξάγεται ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα