Έγκλημα ένα πιθανό ξεπούλημα της Cyta, αναφέρει η ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ

12:03 1/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ένα πιθανό ξεπούλημα της Cyta θα αποτελέσει το μεγαλύτερο οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό και εθνικό έγκλημα, αναφέρει η Παγκύπρια Ανεξάρτητη Συντεχνία Εργαζομένων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ), η οποία εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ή μετοχοποίησης της Cyta που διερευνήθηκε από τους τεχνοκράτες της Τρόικας κατά την πρόσφατη επίσκεψή

τους στην Κύπρο.

Προσθέτει ότι κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και την κοινωνία συνολικά, ενώ αναφέρει ότι είναι η ώρα για συνεργασία όλων των συντεχνιών του Οργανισμού κάτω από ένα συντονιστικό όργανο.

Σε ανακοίνωσή της, η Συντεχνία και κάνει λόγο για απόκρυψη των πολλαπλών και σοβαρών προβλημάτων που συνεπάγεται μια ιδιωτικοποίηση, όπως η αύξηση τιμολογίων και η ανεπαρκής συντήρηση εγκαταστάσεων και δικτύων, που έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών.

Προστίθεται ακόμη ότι μέσα από την ιδιωτικοποίηση θα επιταθεί η απορύθμιση των ωραρίων και η συρρίκνωση των μισθών.

Η ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ κάνει λόγο για οικονομικό έγκλημα, αναφέροντας ότι πέραν ενός αρκετά υποτιμημένου εφάπαξ ποσού που θα προκύψει για το δημόσιο από την πώληση οργανισμών στρατηγικής σημασίας, όπως η Cyta, η ιδιωτικοποίηση αποστερεί τη χώρα από ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Προσθέτει ότι αν οι οργανισμοί αυτοί διατηρήσουν τον ημιδημόσιο χαρακτήρα τους, θα μπορούν διαχρονικά να εξασφαλίζουν έσοδα στο κράτος και να συνεχίσουν να διατηρούν τον κοινωφελή τους χαρακτήρα.

Ακόμη κάνει λόγο για «έγκλημα σε βάρος της εργασίας και της δημοκρατίας», καθώς αναφέρει ότι με κριτήριο την αύξηση των κερδών των μετόχων, καταστρέφονται οι εργασιακές σχέσεις, μειώνονται οι θέσεις εργασίας και καταρρέουν εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Επίσης, η Συντεχνία αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό εκχωρείται τμήμα της εθνικής κυριαρχίας και προειδοποιεί ότι οι συνέπειες για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της ημικατεχόμενης πατρίδας θα είναι καταστροφικές.

Προσθέτει ότι δεν χρειάζεται μετοχοποίηση, αλλά αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο και συμπληρώνει ότι «σαν ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ δηλώνουμε ότι εάν πραγματικά όλοι ενδιαφέρονται για το καλό του Οργανισμού, τώρα είναι η ώρα για συνεργασία όλων των συντεχνιών κάτω από ένα συντονιστικό όργανο, όπου θα συζητούνται και θα αντιμετωπίζονται τα μεγάλα θέματα που αφορούν όλους μας, μακριά από εξαρτήσεις και σκοπιμότητες».

Η Συντεχνία αναφέρει ότι η Τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη ιδιαιτερότητες και διαφορετικότητες που χαρακτηρίζουν το κάθε ξεχωριστό κράτος και «συνεχίζει στο ίδιο αποτυχημένο και καταστρεπτικό μοντέλο, που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των κερδοσκοπικών ‘Funds’ και που έχει φέρει προ του κοινωνικού και οικονομικού κραχ, αρκετές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ».

Κάνει ακόμη λόγο για «αποτυχημένη συνταγή της υπέρμετρης πολιτικής λιτότητας, χωρίς καθόλου μέτρα ανάπτυξης», που αποδεδειγμένα οδηγεί σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας και σε απόγνωση τους εργαζόμενο

Keywords
Τυχαία Θέματα