Έγκριση προϋπολογισμού για λειτουργία χώρου κράτησης παράνομων μεταναστών στη Μενόγεια

21:12 28/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα το απόγευμα νόμο, με τον οποίο δίδεται έγκριση πληρωμής από το λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας ποσού 2.785.994 ευρώ, προς κάλυψη της δαπάνης που αφορά την πρόσληψη 100 ειδικών αστυφυλάκων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η στελέχωση και λειτουργία του χώρου κράτησης απαγορευμένων μεταναστών στη Μενόγεια.

Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν 26 Βουλευτές (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ,

ΕΥΡΩΚΟ, Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας), ενώ 14 Βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή. Δεν υπήρξαν ψήφοι εναντίον.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Βουλής από τους αρμόδιους εκπροσώπους, η παράδοση του χώρου κράτησης απαγορευμένων μεταναστών στη Μενόγεια έγινε περί τα τέλη Νοεμβρίου 2011 και για σκοπούς λειτουργίας του κέντρου έγιναν αρμοδίως μελέτες σε σχέση με την ανάθεση και φύλαξη του κέντρου είτε από ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, είτε από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών που έγιναν, η ιδιωτική εταιρεία θα χρειαζόταν για τη στελέχωση του κέντρου περίπου 150 άτομα, ενώ η Αστυνομία, για να εκτελέσει τις αντίστοιχες εργασίες, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, θα χρειαζόταν περίπου 204 μέλη της.

Με αυτά ως δεδομένα, το υπολογιζόμενο κόστος για τη λειτουργία του χώρου από ιδιωτική εταιρεία παρουσιάσθηκε μειωμένο κατά 30% περίπου συγκριτικά με το κόστος που θα προέκυπτε από την ανάθεση του έργου στην Αστυνομία.

Αργότερα, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς προχώρησαν σε επανεξέταση του ζητήματος και, αφού μελέτησαν επιτόπου τις ανάγκες του κέντρου, το οποίο στο μεταξύ παραδόθηκε στο κράτος, κατέληξαν στο ότι το προσωπικό που κρίνεται αναγκαίο για τη στελέχωση του χώρου ανέρχεται συνολικά σε 141 άτομα.

Από πλευράς Αστυνομίας, στο αρχικό στάδιο υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του χώρου με 130 μέλη και πιο συγκεκριμένα με 100 ειδικούς αστυφύλακες, με 23 μέλη τα οποία ήδη υπηρετούν και θα μεταφερθούν από την Πτέρυγα 10 των Κεντρικών Φυλακών της οποίας η λειτουργία θα τερματισθεί, με 6) μέλη υφιστάμενης φρουράς και με έναν Ανώτερο Αξιωματικό (Εξειδικευμένο Μέλος), που έχει ήδη τοποθετηθεί ως υπεύθυνος.

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο πίνακα κόστους που έχει υποβληθεί σε σχέση με το προσωπικό, το συνολικό μέσο ετήσιο μακροχρόνιο κόστος ανέρχεται στα 4.986.283 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τη στελέχωση του χώρου με 141 μέλη ανέρχεται σε 5.510.244 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα