Εγκρίθηκε το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

18:02 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επειτα από σκληρό διπλωματικό παζάρι που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα, η Βρετανία τελικά συναίνεσε στην αλλαγή της επίμαχης παραγράφου για το ζήτημα της αναθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφαιρώντας τη λέξη «προσβλέπουν» που προκαλούσε προβλήματα με τη φράση «συμπεριλαμβανομένης και της αναθεώρησης» (including a review of UNFICYP when appropriate), η οποία είναι αποδεκτή από την Κύπρο.

Όπως ανέφερε πηγή του Σ.Α., η Βρετανία τελικά υποχώρησε για να αποφύγει την ενόχληση που θα προκαλούσαν οι τοποθετήσεις των 9

μελών του Σ.Α. που υποστήριζαν την αλλαγή της παραγράφου, και θα εξηγούσαν γιατί παρά τη διαφωνία τους υπέκυψαν μπροστά στην απειλή του βρετανικού βέτο.

Το ψήφισμα 2058/2012 που ανανεώνει τη θητεία της Δύναμης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013 υιοθετήθηκε τελικά με 13 ψήφους υπέρ και αποχή του Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν.

Επεξηγώντας την ψήφο του, το Πακιστάν διαμαρτυρήθηκε για την αλλαγή και για το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη «οι πραγματικότητες» επί του εδάφους στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού.

Απογοήτευση εξέφρασε κι ο αντιπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν, μιλώντας για αδιαφανείς διαδικασίες στο Σ.Α., το οποίο όπως είπε «μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη ομοφωνία» μεταξύ των μελών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα