Εισηγήσεις Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς για μεταρρύθμιση της Τ.Α.

09:32 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY


Τις εισηγήσεις και τις απόψεις του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς για τη διαμόρφωση των θέσεων της Ένωσης Δήμων αναφορικά με την αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέστειλε ο Δήμαρχος Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως στον Γραμματέα της Ένωσης Δήμων Γιάννη Αντωνιάδη, μέσω επιστολής του.

Οι θέσεις και οι εισηγήσεις θα προωθηθούν στη μικτή επιτροπή στα πλαίσια της εξαγγελθείσας κυβερνητικής επιτροπής για την αποκέντρωση εξουσιών και της προαγωγής της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας

των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά τις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, εκτίμησε ο κ. Οδυσσέως φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, η οποία όμως πρέπει να γίνει μετά από σοβαρή μελέτη όλων των δεδομένων και των παραμέτρων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες, την ιστορία και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, της απόστασης μεταξύ των δήμων και της κάθε τοπικής αρχής και που δεν θα στοχεύει απλώς στη μείωση του αριθμού των δήμων, αλλά στην πραγματική στήριξη και στην ενίσχυση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Η όποια μελέτη, παρατήρησε, θα πρέπει να λάβει υπόψη όχι μόνο την αναδιοργάνωση των Δήμων, αλλά γενικά την αναδιοργάνωση των τοπικών αρχών της χώρας και να εξετάσει πρώτα τις προοπτικές και τις δυνατότητες συνεργασίας και συμπλεγματοποίησης των δήμων με τις όμορες κοινότητες και τα κοινοτικά τους συμβούλια, αφού δοθούν στους μελετητές όλες οι παράμετροι και τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε η μελέτη να είναι πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στις πραγματικότητες. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών, τόσο σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο όσο και σε επαρχιακό.

Θα μπορούσε να ξεκινήσει σε πρώτη φάση, αναφέρει ο κ. Οδυσσέως, με τη συμπλεγματοποίηση συγκεκριμένων υπηρεσιών, όπως της Καθαριότητας και Αποκομιδής σκυβάλων, με τη δημιουργία φορέα για το συντονισμό και τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών που αφορά τον τομέα αυτό. Επίσης, τη δημιουργία μηχανισμού υγειονομικού ελέγχου που θα αναλάβει τον έλεγχο των επαγγελματικών υποστατικών, των κολυμβητικών δεξαμενών κ.λπ., αλλά και του Περιφερειακού σχεδιασμού της ανάπτυξης που θα αποβεί προς όφελος κάθε περιφέρειας.

Πρόσθεσε ακόμη πως στο θέμα του εσωτερικού έλεγχου θα μπορούσε στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου είτε με μόνιμο προσωπικό είτε με αγορά υπηρεσιών, ένας τομέας στον οποίο σήμερα υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες και προβλήματα σε όλους του δήμους, και αυτό – όπως είπε- φαίνεται και μέσα από τις ετήσιες εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας.

Όσο για το περιβάλλον, συνέχισε, «ένας ενιαίος φορέας θα μπορούσε να έχει την εποπτεία της συντήρησης και διαμόρφωσης των χώρων πρασίνου, των δημόσιων πάρκων, των παραλιών και γενικά των περιοχών προστασίας και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», ενώ για τον πολιτισμό, ένας ενιαίος φορέας πολιτισμού θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ανάδειξη και συντήρηση του πολιτισμού μας στη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων με την αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού των δήμων και γενικά την προαγωγή του πολιτισμού σε περιφερειακό και επαρχιακό επίπεδο.

Η μελέτη για την αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο θα πρέπει να αναληφθεί από ομάδα με κατάλληλη κατάρτιση και εμπειρίες, η οποία αφού λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τις πραγματικές ανάγκες και την εξυπηρέτηση των πολιτών να προχωρήσει με εισηγήσεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική και πιο βιώσιμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατέληξε ο κ. Οδυσσέως.

Keywords
Τυχαία Θέματα