Εισηγήσεις για τροποποίηση νομοθεσίας για αγοραπωλησίες πολύτιμων αντικειμένων

15:08 24/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Εισηγήσεις που θα τεθούν ενώπιον της Βουλής για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τις αγοραπωλησίες πολύτιμων αντικειμένων, χρυσαφικών, ασημικών κλπ, ετοιμάζει η Αστυνομία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, τον Κυπριακό Οργανισμό Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Χρυσοχόων – Αργυροχόων.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, προέτρεψε σήμερα το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, «με αφορμή πρόσφατα κρούσματα εξαπάτησης του κοινού από πρόσωπα ή εταιρείες

αποδοχής χρυσαφικών, που με διάφορες αγγελίες ή άλλους τρόπους πωλούν, αγοράζουν ή ανταλλάζουν χρυσαφικά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, ξεγελώντας ουσιαστικά το κοινό».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, η Αστυνομία έχει μελετήσει την υφιστάμενη νομοθεσία και έχει υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε μια προσπάθεια να προωθηθούν αυτές οι εισηγήσεις, με τροποποίηση της νομοθεσίας, για κάλυψη κάποιων κενών που έχουν εντοπιστεί από πλευράς της Αστυνομίας, με αφορμή την καθημερινή πρακτική αντιμετώπισης αυτών των υποθέσεων».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε μια νέα συνάντηση υπό τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή Λειτουργών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα, καθώς και του Κυπριακού Συνδέσμου Χρυσοχόων – Αργυροχόων, «σε μια προσπάθεια να οριστικοποιήσουμε τις τελικές εισηγήσεις που θα τεθούν ενώπιον της νομοθετικής εξουσίας για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας».
Όπως ανέφερε, «απώτερος στόχος αυτών των εισηγήσεων είναι να καταστεί πιο αποτελεσματικό το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών».

Εξάλλου, με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, όπου εντοπίζεται πινακίδα, που κάνει λόγο για αγορά ή πώληση χρυσαφικών, είτε οποιεσδήποτε αγγελίες, στα έντυπα ΜΜΕ, η Αστυνομία προχωρά, αφενός στην κατάσχεση των πινακίδων, και αφετέρου στην εκτύπωση αυτών των αγγελιών, και προβαίνει σε συγκεκριμένες έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό των ατόμων που κρύβονται πίσω από αυτές τις δημοσιεύσεις. «Ουσιαστικά εκείνο που επιδιώκεται είναι να εντοπιστούν τα πρόσωπα που ενεργούν ως κλεπταποδόχοι και όχι μόνο» είπε ο κ. Κατσουνωτός.

Πρόσθεσε ότι επιχειρείται, μεταξύ άλλων, η ποινικοποίηση της δημοσίευσης μιας τέτοιας ενέργειας. Η Αστυνομία βρίσκεται σε διαβούλευση και με το Υπουργείο Εμπορίου αλλά και με τη Νομική Υπηρεσία, είπε ο κ. Κατσουνωτός.

Επεσήμανε ακόμα ότι απαγορεύεται η αγοραπωλησία πολύτιμων αντικειμένων, χρυσαφικών, ασημικών κλπ, από πρόσωπα που δεν είναι κοσμηματοπώλες και δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο κοσμηματοπωλών. Εξάλλου όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που πωλούνται πρέπει να φέρουν την εγκεκριμένη σφραγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα.

Οι επαφές της Αστυνομίας θα συνεχιστούν σε μια προσπάθεια μέχρι το τέλος του χρόνου να

Keywords
Τυχαία Θέματα