ΕΚ: Εκστρατεία για πανευρωπαϊκή ημέρα αντιμετώπισης ξαφνικών θανάτων

15:12 23/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η συλλογή υπογραφών ευρωβουλευτών για την προώθηση γραπτής δήλωσης για την καθιέρωση πανευρωπαϊκής ημέρας αντιμετώπισης ξαφνικών θανάτων, συνεχίζεται εντατικά αυτή την εβδομάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, από την Κύπρια ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία είχε και την πρωτοβουλία γι’ αυτή την ενέργεια.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι «η γραπτή δήλωση που άρχισε να υπογράφεται από ευρωβουλευτές από τον περασμένο Μάρτιο επικεντρώνεται στην ανάγκη να υπάρχει πανομοιότυπος τρόπος και

τεχνικές αντιμετώπισης του ξαφνικού θανάτου, να μπει ευρύτερα η χρήση του απινιδωτής σε διάφορους χώρους που υπάρχει μαζική προσέλευση ατόμων και να υπάρχει η εβδομάδα ευαισθητοποίησης για να ενημερωθεί ο κάθε πολίτης».

Επίσης, σημείωσε, να μην διώκεται εκείνος που εθελοντικά πάει να στηρίξει κάποιον σε περίπτωση που πεθάνει ο ασθενής.

«Μέχρι σήμερα έχουμε συλλέξει 308 υπογραφών και υπολείπονται και ακόμη 70 και η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την πρώτη ολομέλεια του Ιουλίου», πρόσθεσε.

Αν καταφέρουμε μέχρι τις 14 Ιουνίου να συλλέξουμε το μισό αριθμό των υπογραφών των ευρωβουλευτών, δηλαδή από τους 754 ευρωβουλευτές να μαζέψουμε 378 υπογραφές, τότε θα δοθεί οδηγία στην Κομισιόν για να φέρει συγκεκριμένο κανονισμό για να προωθήσει αυτά που ζητούμε, πρόσθεσε.

Ο στόχος της γραπτής δήλωσης, ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, είναι να καθιερωθεί μια πανευρωπαϊκή εβδομάδα, η οποία θα είναι για ενημέρωση όσον αφορά τους ξαφνικούς θανάτους και τρόπους αντιμετώπισης τους.

«Οι ξαφνικοί θάνατοι μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε. Μπορεί ένας να είναι απόλυτα υγιής και ξαφνικά για ένα περιστατικό που μπορεί να συμβεί με ανακοπή καρδίας να πεθάνει», σημείωσε.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό, είπε, αυτοί που είναι δίπλα τους να γνωρίζουν τι μέτρα πρέπει να λάβουν.

Εχει υπολογιστεί, ανέφερε, ότι περίπου 500 χιλιάδες Ευρωπαίοι χάνουν τη ζωή τους το χρόνο κι από αυτούς 140 χιλιάδες μπορούν να σωθούν αν τύχει δίπλα τους άνθρωπος ενημερωμένος με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή.

Στην Κύπρο, πρόσθεσε, χάνουμε ετήσια, 800 ζωές εκτός νοσοκομείου.

«Εμείς έχουμε κινητοποιηθεί και στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Κύπρο. Με δική μου πρωτοβουλία και με τη στήριξη του Κυπριακού Συνδέσμου για την Αναζωογόνηση δημιουργήσαμε από το Φεβρουάριο μια μη κυβερνητική οργάνωση που ονομάζεται ‘Παλμός Ζωής’ με στόχο την ευαισθητοποίηση αυτού του θέματος», είπε.

Υπάρχει ευρύ πεδίο δράσης και μεγάλη ανομοιογένεια, συμπλήρωσε η κ. Παπαδοπούλου, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης, της νομοθεσίας στις διάφορες χώρες, το αν μπήκε στα σχολεία ή όχι αυτός ο τρόπος για να δώσει κάποιος τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που έπαθε ξαφνικό θάνατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα