Εκατόν επτά Σύροι πρόσφυγες εγκαθίστανται προσωρινά στη Γερμανία

11:41 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκατόν επτά εξαιρετικά ευάλωτοι Σύροι πρόσφυγες πρόκειται να αναχωρήσουν την Τετάρτη από το Λίβανο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσωρινής Ανθρωπιστικής Υποδοχής, το οποίο ανακοίνωσε φέτος το Μάρτιο η Γερμανία.

Η ομάδα των προσφύγων, η οποία θα μεταβεί στο Αννόβερο, είναι η πρώτη που συνεπικουρείται από την Ύπατη Αρμοστεία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα

Φλέμινγκ.

Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε κέντρο φιλοξενίας στο Friedland της Κάτω Σαξονίας, όπου θα καταλύσουν για 14 ημέρες. Εκεί θα τους προσφερθούν μαθήματα πολιτιστικού προσανατολισμού, όπως βασικά μαθήματα γλώσσας και βασικές γνώσεις για τη Γερμανία, στις οποίες θα περιλαμβάνονται πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Παράλληλα, θα τους δοθεί βοήθεια κατά την επαφή τους με τις τοπικές αρχές.

Μετά την παρέλευση των 14 ημερών οι πρόσφυγες θα αναχωρήσουν για διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Γερμανία, όπου θα φιλοξενηθούν σε μικρά κέντρα ή διαμερίσματα και θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε ιατρικές, εκπαιδευτικές και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται.

Η άδεια διαμονής που εκδίδεται γι’ αυτούς είναι διετής – με δυνατότητα παράτασης εφόσον η κατάσταση στη Συρία παραμείνει αμετάβλητη.

Το γερμανικό Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας προβλέπει μέχρι και 5.000 θέσεις για πρόσφυγες από τη Συρία και αποτελεί το μεγαλύτερο τρέχον πρόγραμμα μετεγκατάστασης για την κρίση στη χώρα.

Ομάδες της Υπάτης Αρμοστείας στην περιοχή της Συρίας προετοιμάζουν κι άλλους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι θέσεις του οποίου αναμένεται να καλυφθούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2013.

Όπως ανέφερε η κ. Φλέμινγκ, η μετεγκατάσταση των προσφύγων, είτε επισήμως είτε με την ταχεία μετεγκατάστασή τους (όπως με το γερμανικό Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Υποδοχής), αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας –και δυνητικά σωτήριο– εργαλείο, για την παροχή βοήθειας ιδιαίτερα σε ευάλωτους πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης για τη Συρία, η Γερμανία και η Αυστρία έχουν προσφέρει θέσεις ανθρωπιστικής υποδοχής (5.000 και 500 αντίστοιχα). Αριθμό θέσεων μετεγκατάστασης έχουν προσφέρει και η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία.

Οι χώρες αυτές έχουν δεσμευθεί για περισσότερες από 1.650 θέσεις επανεγκατάστασης, 960 εκ των οποίων πρόκειται να καλυφθούν το 2013.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένες να εξετάσουν έναν απροσδιόριστο επιπλέον αριθμό περιστατικών για επανεγκατάσταση.

Λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού Σύρων προσφύγων σε γειτονικές χώρες, τα ΗΕ ελπίζουν ότι τα κράτη θα προσφέρουν επιπλέον θέσεις, πέραν των σημερινών ετήσιων ποσοστώσεων, καθώς και ότι θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της διαδικασίας, είπε η εκπρόσωπος Τύπου, προσθέτοντας πως αυτό θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών ιδιαίτερα ευάλωτων Σύρων προσφύγων και θα εξασφαλίσει ότι οι δυνατότητες μετεγκατάστασης θα συνεχίσουν να υφίστανται για εξαιρετικά ευάλωτους πρόσφυγες από άλλες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα