Εκδηλώσεις συμπαράστασης στα κρατούμενα στη Ρωσία μέλη της Greenpeace

20:35 5/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκδηλώσεις συμπαράστασης στα μέλη της Greenpeace, που κρατούνται στη Ρωσία, πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεταδίδει το Euronews.

Στην Κίνα, 150 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, ζητώντας την απελευθέρωση

των 30 μελών της οργάνωσης, που διώκονται για πειρατεία, μετά από επιχείρηση κατά πλατφόρμας πετρελαϊκής εταιρείας στη θάλασσα του Μπάρεντς.
Την αλληλεγγύη τους προς τους κρατούμενους εξέφρασαν και μέλη της Greenpeace στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας Αυστραλός πολίτης, γεγονός που κινητοποίησε την κυβέρνηση της χώρας.
«Εξέφρασα τις ανησυχίες της Αυστραλίας στον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μοργκούλοφ, Εκδήλωσα το ενδιαφέρον μας για την υπόθεση και συζήτησα μαζί του τις αναγκαίες διευθετήσεις ώστε να παράσχουμε διπλωματική υποστήριξη. Παράλληλα, εξέφρασα τις ανησυχίες μας για τις κατηγορίες πειρατείας που έχουν απαγγελθεί στον κύριο Ράσελ και άλλους πολίτες», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ.

Στο μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι κινητοποίησε έγινε σήμερα και στο Λονδίνο. Στη δίωρη διαδήλωση συμπαράστασης στο κέντρο του Λονδίνου συμμετείχαν η ηθοποιός Τζουντ Λο, οι μουσικοί Πολ Σιμόνον-Ντάμον `Αλμπαρν, η στυλίστρια Βίβιαν Ουέστγουντ.

Όπως μεταδίδεται συνολικά στην κινητοποίηση στη βρετανική πρωτεύουσα έλαβαν μέρος οκτακόσιοι με χίλιοι άνθρωποι, που ζητούσαν φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα όπως οι ακτιβιστές αφεθούν αμέσως ελεύθεροι από τις αρχές της Ρωσίας.

Ανάλογες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένο σήμερα Σάββατο να γίνουν και στην επαρχία.

`Εξι Βρετανοί συγκαταλέγονται στους περίπου 30 ακτιβιστές κρατούμενους-πλήρωμα του πλοίου `Arctic sunrise`, με το οποίο έγινε από την εν λόγω ΜΚΟ επιχείρηση οικολογικού προσανατολισμού εντός των ορίων της ρωσικής αρκτικής ζώνης (την 19η Σεπτεμβρίου) και δη πολύ κοντά σε μία πλωτή εξέδρα για την εξόρυξη “μαύρου χρυσού”.

Οι 30 ακτιβιστές της Greenpeace κρατούνται από στις 19 Σεπτεμβρίου στις φυλακές της ρωσικής πόλης Μουρμάνσκ, ένα λιμάνι στον Αρκτικό Ωκεανό.
Οι κατηγορούμενοι που προέρχονται από 18 διαφορετικές χώρες, κινδυνεύουν ακόμα και με 15ετή κάθειρξη.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Ρωσίας επικαλούμενη το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς πλοίο της Greenpeace έπλεε υπό τη σημαία της Ολλανδίας.
Η οικολογική οργάνωση εκτιμά ότι οι συλλήψεις ήταν παράνομες γιατί πραγματοποιήθηκαν σε διεθνή ύδατα.

Keywords
Τυχαία Θέματα