Εκδήλωση για την επέτειο της 1ης Απριλίου οργάνωσε η Κυπριακή παροικία στην Ελλάδα

11:20 31/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ημέρα έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα, αφιερωμένη στον αγωνιστή Ανδρέα Ζάκο, παρουσία αρκετών μελών της κυπριακής παροικίας στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου

κ. Τάκης Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ λέγοντας ότι σήμερα «τιμούμε 1η Απρίλη κάτω από το βάρος της κρίσης», προσθέτοντας ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες «που μας φέρνουν όλους μαζί αντιμέτωπους με μία νέα πρόκληση, οικονομική αυτή τη φορά», αλλά που και από αυτή εξαρτάται το μέλλον του τόπου. Όπως είπε σήμερα είναι η οικονομία, η οργάνωση του κράτους, η παγκοσμιοποίηση, ενώ τότε ήταν τα κατοχικά στρατεύματα, οι αγχόνες.

Αναφερόμενος στους ήρωες της ΕΟΚΑ σημείωσε ότι «περνούσαν την ζωή τους με μόνο αντάλλαγμα την αναγέννηση του οράματος», κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως την υπέρτατη κληρονομιά για ένα λαό. «Οι μάρτυρες του αγώνα ζητούν μόνο ειλικρίνεια και ολόψυχο δόσιμο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, χαρακτηρίζοντας την περίοδο του 50 – 60 ως την πιο πυκνή σε γεγονότα, τότε που πρωτοεμφανίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία σαν οντότητα. Το πραξικόπημα και εισβολή έφεραν νέα κατοχή, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, λέγοντας ότι και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου κρίση, και κατέληξε σημειώνοντας ότι «η απάντηση μας δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι δε θα αφήσουμε την πατρίδα μας να χαθεί, για οικονομικούς λόγους και ατομικά και ιδιοτελή συμφέροντα» και παρά το ότι η πορεία μας προβλέπεται δύσκολη «δυνατότητες υπάρχουν».

«Η ΕΚΕ πράττει αυτά που οφείλει για να τιμήσουμε την ΕΟΚΑ, που έγινε για την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της ΕΚΕ, ο Γιαννάκης Ιωάννου, λέγοντας ότι «ι ήρωες θυσιάστηκαν για αυτό τον γώνα».

Ευγνωμοσύνη στους ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ, προσθέτοντας ότι ο αγώνας ΕΟΚΑ εμπνέει και σήμερα, καθώς «έδωσε πρότυπα, ανέδειξε αρετές και αξίες».

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρέσβης μίλησε για τους ήρες που στάθηκαν αντάξιοι της ιστορίας και κάθε τιμής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις οικογένειες τους, ενώ σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις εξέφρασε την επιθυμία «να λειτουργήσει ξανά το θαύμα στην Κύπρο, να μπούμε ξανά στην ειρηνική μάχη της δημιουργίας». Στόχος πρέπει να είναι «να βάλουμε πάνω από το μικρό και δύσμοιρο εγώ το μεγαλόψυχο εμείς και έτσι με το θαυματουργό πνεύμα της ενότητας και τη συλλογική ευθύνη, να μπορέσει να λειτουργήσει το θαύμα, να πάμε πιο πέρα από τον πόνο, σε μία εποχή κρίσεων, που δοκιμάζονται οι αντοχές λαών και συστημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωσήφ και κατέληξε λέγοντας ότι μήνυμα της εκδήλωσης είναι «ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση».

Τιμές στον απελευθερωτικό αγώνα και τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, καθώς και τον Κυπριακό λαό, «για τη δύναμη, την αντίσταση που επέδειξε και συνεχίζει μέχρι σήμερα» απέδωσε από την πλευρά του εκ μέρους της ΟΚΟΕ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λοϊζος Λοϊζος.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε επίσης ομιλία που εξιστόρησε την ζωή και το έργο του αγωνιστή Ανδρέα Ζάκου, της αδερφής του Εύης Ζάκου, η οποία ωστόσο δεν μπόρεσε να παραστεί. Στην επιστολή της που διαβάστηκε για τον αδερφό της, η κα Ζάκου, σημείωσε ότι από τότε που τον θυμόταν «η πορεία της ζωής του ήταν ήδη χαραγμένη. Μελετούσε ακατάπαυστα. Συγκέντρωνε στοιχεία για τον ξεσηκωμό. Η ρητορική του ικανότητα έπρεπε να εμπλουτιστεί με στοιχεία της ελληνικής ιστορίας. Ο Ανδρέας ήταν καλλιεργημένο άτομο με αξιοπρέπεια και μεγάλη αυτομόρφωση, είχε ηγετική προσωπικότητα».

Χαρακτήρισε το έργο του «προεπαναστατικό» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ικανότητα του να οργανώνει τους συλλόγους που λειτούργησαν σαν φυτώρια του αγώνα. Αναφερόμενη στο τελευταίο γράμμα, του Α. Ζάκου στην οικογένεια του η αδερφή του επεσήμανε για ακόμα μία φορά το θάρρος του, λέγοντας ότι τους έγραφε: «Μη θλίβεστε. Η ζωή είναι μικρή και η αλήθεια είναι ότι είναι καλύτερα να πεθάνει κανείς παρά να μείνει στη φυλακή. Να φανείτε αντάξιοι της περίστασης. Να μην αφήσετε τη λύπη νας σας κυριεύσει».

Η εκδήλωση η οποία οργανώθηκε από την ΕΚΕ, την ΟΚΟΕ και το Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία, έκλεισε με ντοκιμαντέρ με θέμα από τον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. ΄55-΄59.

Σήμερα το πρωί η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και τα Κυπριακά Σωματεία της Αθήνας, θα πραγματοποιήσουν δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα