Εκλογές το 2014, λέει σε συνέντευξη σε διεθνή ΜΜΕ ο Τσίπρας

22:31 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα έχει πλέον τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δηλώνει σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, το Reuters και το BBC

ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές πριν από το τέλος του 2014.

«Στις ευρωεκλογές ο κόσμος θα ψηφίσει χωρίς το φόβο [των κατηγοριών] της προεκλογικής εκστρατείας που έκαναν οι αντίπαλοί μας το 2012, ότι αν ερχόταν στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ όλα θα μετατρέπονταν σε έρημο», λέει ο κ. Τσίπρας, που παραχώρησε τη συνέντευξη στην αγγλική γλώσσα. Προσθέτει ότι πεποίθησή του είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του ότι τη δύναμή της θα αυξήσει και η Χρυσή Αυγή.

«Για την κυβέρνηση θα είναι μια πραγματική καταστροφή. Ο φόβος του κ. Σαμαρά είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο την επόμενη μέρα να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα [διάσωσης] χωρίς την υποστήριξη του λαού»», προσθέτει.

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι η προοπτική να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός προκάλεσε κύματα σοκ στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, μετά την προειδοποίηση από Έλληνες και Ευρωπαίους ηγέτες ότι η δέσμευσή του να μην τηρήσει τους όρους της διάσωσης θα οδηγούσε σε πτώχευση και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, ενώ ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να «ακυρώσει» τους όρους διάσωσης, επιμένει ότι δεν θα εγκαταλείψει εντελώς τη διάσωση, λέγοντας ότι πιστεύει πως οι διεθνείς πιστωτές και οι άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα επιλέξουν να παράσχουν σημαντική ελάφρυνση χρέους ως μέρος της επαναδιαπραγμάτευσης, παρά να διακινδυνεύσουν την κατάρρευση της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι έχει συζητήσει την πρόσθετη ελάφρυνση χρέους με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγνωρίζοντας ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών «έχει άλλες ιδέες». Ωστόσο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει συμμάχους σε άλλες χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος για να επιβάλει μία συμφωνία για όλη την ευρωζώνη στα πρότυπα του συμφώνου του 1953 για την αναδιάρθρωση του μεταπολεμικού γερμανικού χρέους.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι μια μάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, διότι αν ήταν έτσι θα ήταν πολύ δύσκολα για εμάς», λέει ο κ. Τσίπρας. «Ίσως θα είναι μία μάχη μεταξύ της ευρωπαϊκής περιφέρειας και των χωρών με τρία Α στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση. Έχουμε πρόθεση να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην ΕΕ, για παράδειγμα με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία», συμπληρώνει.

Ενώ παραδέχεται ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο να πείσει τις πιστώτριες χώρες υπό τη Γερμανία να υποστηρίξουν την ελάφρυνση χρέους, τονίζει ότι πιστεύει πως θα μπορούσε να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν προς το συμφέρον τους, αφού χωρίς χαμηλότερο χρέος και περισσότερη οικονομική βοήθεια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει χρήματα μόνη στην αγορά ομολόγων. «Λέμε στους Γερμανούς φορολογούμενους: για μεγάλο διάστημα πληρώσατε χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό και πληρώνετε χρήματα σε προγράμματα που είναι προγραμματισμένα να αποτύχουν. Πρέπει να σταματήσετε αυτή τη διαδικασία. Αν τη συνεχίσετε, δεν θα σταματήσετε ποτέ να πληρώνετε», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσθέτει ότι η διαμάχη μεταξύ Αθηνών και τρόικα, που έχει καθυστερήσει την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι η χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς χρήματα της διάσωσης για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο αν ο ίδιος αποχωρούσε από την ισχύουσα συμφωνία, ιδίως από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα: «Αν θυμάστε, είχαν πως εάν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είχαμε χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε. Ο Σαμαράς κέρδισε, αλλά και πάλι δεν έχουν χρήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα