Εκπρόσωπος: Δεν υπάρχει πληροφόρηση για την ημερομηνία καθόδου της Τρόικας, δεν τίθεται θέμα εταιρικού φόρου

18:23 5/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση δεν έχει “ακόμη πληροφόρηση από μέρους της Τρόικας πότε θα κατέλθει στην Κύπρο”, επανέλαβε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “ποτέ δεν ετέθη θέμα εταιρικού φόρου κατά τις επαφές ή τις συζητήσεις με την Τρόικα” και τόνισε ότι για την Κυβέρνηση τέτοιο θέμα δεν τίθεται.

“Για την Κυβέρνηση το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρο. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Αλλαγή του εταιρικού φόρου θα πλήξει καίρια την οικονομία του τόπου”, είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι “το φορολογικό καθεστώς στην Ευρωπαϊκή

Ένωση είναι εθνική αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα των κρατών να αποφασίζουν”.

“Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές ανά κράτος μέλος”, σημείωσε.

“Μπροστά σε ψιθυρολογία και μπροστά στους διάφορους ισχυρισμούς που εγείρονται πολλές φορές εναντίον της Κύπρου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, εμείς τουλάχιστον εδώ στην Κύπρο, είναι να είμαστε ψύχραιμοι, σοβαροί και υπεύθυνοι για το τι σχολιάζουμε και το πώς αντιδρούμε”, είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι αυτό “είναι θέμα προστασίας των καλών νοούμενων συμφερόντων της Κύπρου και της οικονομίας της, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη ώρα που έχουμε βρεθεί”.

Απαντώντας σε σειρά σχετικών ερωτήσεων δημοσιογράφων, στη διάρκεια απογευματινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “μεταδίδονται πάρα πολλά”, αλλά “δεν έχουμε ακόμη τίποτα εκ μέρους της Τρόικας”.

“Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν και αυτοί τις δικές τους διαδικασίες” και “δεν είναι ένα απλό θέμα” να καθορίσουν ημερομηνία καθόδου, είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι “αναμένουμε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν θα πάρουν άλλο χρόνο και θα καθοριστεί ημερομηνία να έρθουν” στην Κύπρο.

“Αναμένουμε την ημερομηνία καθόδου της Τρόικας” για να ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος και σημείωσε ότι “η επαφή μας (με την Τρόικα) είναι καθημερινή”.

“Έχουμε επικοινωνία με την Τρόικα και δεν ξέρω αν αυτό θεωρείται και προπατορικό αμάρτημα”, είπε ο κ. Στεφάνου, απαντώντας σε ερώτηση, προσθέτοντας ότι όπως και οι δημοσιογράφοι θέλουν να έχουν επαφή με την Τρόικα, πόσον μάλλον η Κυβέρνηση “που είναι σε επαφή, συνεργασία και συζητεί, μέσα από τη διαπραγμάτευση, να κλείσουμε μια συμφωνία”.

Κληθείς να πει κατά πόσον ο μη καθορισμός ημερομηνίας καθόδου, από μέρους της Τρόικας, οφείλεται στη διαφορά στις εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ σε σχέση με το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί η Κύπρος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “κοντά μας δεν έχει φθάσει τίποτε”, προσθέτοντας ότι “αυτό που περιμένουμε να φθάσει κοντά μας είναι να μας πουν πότε θα κατέβει η Τρόικα κάτω στην Κύπρο, έχοντας υπόψη ότι εμείς έχουμε απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που είχαν εγερθεί, έχουμε διευκρινίσει όλα τα ζητήματα, έγινε μια πολυήμερη εντατική διαβούλευση και εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση με την Τρόικα και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο”.

Σε παρατήρηση ότι το σκηνικό παραμένει θολό και γκρίζο σε σχέσ

Keywords
Τυχαία Θέματα