Εκπρόσωπος: Πρώτα επίλυση του Κυπριακού και μετά μεταφορά ΦΑ μέσω Τουρκίας

16:45 26/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Τρόικα δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι δεν ευσταθεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι η Κύπρος θα πάρει έσοδα από το φυσικό αέριο

15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Economist, ο κ. Στεφάνου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, όπως, επίσης, αναφέρει το Economist, δεν πρόκειται να υπάρξει αν πρώτα δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

«Ο,τι αφορά στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει ή να το παραβιάζει. Αυτό το έχει κάνει ξεκάθαρο προς όλους η Κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα υπερασπίστηκε αυτό το δικαίωμα της Κύπρου από τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας», είπε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «ούτε η Τρόικα δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου περιλαμβανομένου και του θέματος του φυσικού αερίου», προσθέτοντας ότι «είναι γεγονός ότι η Τρόικα επιχείρησε να περάσει πρόνοια στο δικό της Μνημόνιο ότι θα συναποφασίζαμε για το φυσικό αέριο, αλλά η αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης απέτρεψε την υλοποίηση των προθέσεων της».

Δεν υπάρχει πρόνοια, είπε, για συναπόφαση στο κατ’ αρχήν συμφωνηθέν Μνημόνιο και συνέχισε λέγοντας ότι η Τρόικα τηρείται ενήμερη, αλλά είναι η Κύπρος που καταρτίζει τους σχεδιασμούς και αποφασίζει για το πώς θα προχωρήσει.

«Και αυτούς τους σχεδιασμούς η Κυβέρνηση τους προώθησε πάρα πολύ και έφερε την προοπτική εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου πολύ κοντά», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Όπως είπε, αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι έσοδα από το φυσικό αέριο η Κύπρος θα πάρει 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης, δεν ευσταθεί.

Εξήγησε ότι έσοδα θα υπάρχουν αμέσως με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και είπε ότι η υπογραφή των συμβολαίων με την Kogas ενισχύει αυτή την προοπτική.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε παράλληλα ότι η Κύπρος έχει κάνει τις μελέτες της με τη βοήθεια διεθνώς αναγνωρισμένων Οίκων και η δημιουργία τερματικού υγροποίησης αποτελεί κεντρικό στοιχείο αυτών των σχεδιασμών.

Σχολιάζοντας την αναφορά στο δημοσίευμα ότι περί μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, κάτι, που όπως αναφέρει, οι Ελληνοκύπριοι θα έβρισκαν δύσκολο να καταπιούν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια κάποιοι να προωθήσουν τη λογική για κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά αερίου, μέσω της Τουρκίας.

«Καθιστούμε για μια ακόμα μια φορά ξεκάθαρο ότι για να μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιλυθεί το Κυπριακό», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα