Εκπρόσωπος: Σύντομα το νέο πακέτο για την οικονομία

19:33 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία θα υποβληθεί πολύ σύντομα και θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η ανακοίνωση των μέτρων δεν πρέπει να αναμένεται σήμερα ή την Παρασκευή.

Επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι τα δημοσιονομικά, αλλά η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ είπε ότι η παρούσα Κυβέρνηση πήρε μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας και επίλυσης διαρθρωτικών

και διαχρονικών προβλημάτων, όσο καμία άλλη στο παρελθόν.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία όπως είπε, ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, «είτε θέλουν να το ακούσουν κάποιοι εδώ στην Κύπρο είτε όχι».

Συμπλήρωσε ότι αυτό το πρόβλημα, μαζί με το υπερβολικό ιδιωτικό χρέος, προκαλούν, σύμφωνα με την Επιτροπή, τις ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η έκθεση της Επιτροπής αναγνωρίζει για μια ακόμη φορά ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας, ώστε να εξασφαλίσει υγιή δημόσια οικονομικά και να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Είπε ότι ορισμένοι στην Κύπρο παρασιωπούν και προσπερνούν αυτό το γεγονός, για να ασκούν αυθαίρετη και ισοπεδωτική κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο αυτό πλήττουν και δυσφημίζουν την κυπριακή οικονομία.

Ως προς τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα και τις χρόνιες στρεβλώσεις της κυπριακής οικονομία είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη προωθήσει λύσεις, όπως οι αποφάσεις για το ΤΚΑ, το συνταξιοδοτικό σχέδιο του δημοσίου τομέα, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική εξυγίανσης της οικονομίας «πάντοτε με κοινωνική ευαισθησία και διάλογο».

Σε σχέση με όσα λέγονται αναφορικά με τον διάλογο για την ΑΤΑ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την πολιτική για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, όχι για να την κουτσουρέψει, αλλά για να βελτιώσει το όλο σύστημα».

Ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ έχει περιληφθεί στο τελευταίο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα. «Αυτό τον στόχο η Κυβέρνηση θα τον υλοποιήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους», είπε.

Ως προς την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση έχει σταθερή και διακηρυγμένη θέση ενάντια στην επέκταση.

Σημείωσε παράλληλα ότι τα θέματα που αφορούν τη συνταξιοδότηση, εμπίπτουν στην εθνική αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους.

Είπε επίσης ότι η ηλικία συνταξιοδότησης στις χώρες της ΕΕ για τα σχέδια συντάξεων του πρώτου πυλώνα, όπως είναι το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο, είναι κατά κανόνα χαμηλότερη από αυτή της Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα