Εκτενείς αναφορές του Βρετανικού Τύπου για τον Ντενκτάς

11:16 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εκτενή νεκρολογικά σημειώματα δημοσιεύει ο Βρετανικός Τύπος για τον Ραούφ Ντενκτάς.

Τό BBC γράφει ότι ο θάνατος του συνέβηκε ακριβώς ενώ λίγο φώς άρχισε να φαίνεται στο τέρμα μιας μακράς σήραγγας, όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Η Guardian χαρακτηρίζει τον Ντενκτάς ήρωα ανάμεσα στους Τούρκους , αρχιεγκληματία ανάμεσα στους Έλληνες και για τους διεθνείς διπλωμάτες και διαπραγματευτές οι οποίοι διαβουλεύθηκαν μαζί του,

έναν εκνευριστικό αλλά επιδέξιο συνομιλητή.

Ως ο ηγέτης ενός μη αναγνωρισμένου κράτους από καμιά χώρα εκτός της Τουρκίας θα παραμείνει πάντοτε το αντικείμενο τέτοιων διαμετρικά αντίθετων εκτιμήσεων.
Για τους Τούρκους στρατηγούς με τους οποίους διατηρούσε άριστες σχέσεις ήταν ένα πολιτικό πρόσωπο με μεγάλη βαρύτητα πάνω στον οποίο μπορούσαν να στηριχθούν λόγω των εθνικιστικών απόψεων του.

Αλλά για τούς αμέτρητους ΓΓ των ΗΕ οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να συνομιλήσουν μαζί του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ‘άκαμπτη υποστήριξη του προς μία λύση δύο κρατών σε αντίθεση με τη διεθνή υποστήριξη για λύση ομοσπονδίας τον κατέστησε ακλόνητο βράχο έναντι του οποίου ειρηνικές πρωτοβουλίες συντρίβονταν.

Η Daily Telegraph γράφει ότι ο Ντενκτάς αντικατόπτριζε τη βαθειά ‘έλλειψη εμπιστοσύνης που ένοιωθε η Τ/κ κοινότητα σε σχέση με τις φιλοδοξίες των Ελληνοκυπρίων.

Ήταν μια έλλειψη εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε στα χρόνια του αντιαποικιακού αγώνα και σκληρύνθηκε μεταξύ 1963 και 1974 , τα χρόνια της διακοινοτικής βίας που ακολούθησε την ανεξαρτησία.

Keywords
Τυχαία Θέματα