Εκτοξεύτηκε το πρώτο ιδιωτικό σκάφος για Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

09:07 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το πρώτο μη επανδρωμένο ιδιωτικό διαστημικό αεροσκάφος εκτοξεύτηκε από το αμερικανικό Κέιπ Κανάβεραλ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα παραδώσει φορτίο περίπου 450 κιλών στο εξαμελές πλήρωμα του σταθμού.

Η κάψουλα Dragon της εταιρείας SpaceX -που είχε εκτοξευτεί δοκιμαστικά την άνοιξη- αναμένεται να φτάσει στον ISS την Τετάρτη. Είναι η πρώτη αποστολή ιδιωτικού σκάφους για ανεφοδιασμό του Σταθμού στο πλαίσιο της συμβολαίου

της NASA με ιδιωτικές εταιρείες για τη συνέχιση του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος.
Η εκτόξευση της κάψουλας αποτιμάται ως επιτυχής, παρά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με έναν από τους εννέα κινητήρες στο πρώτο στάδιο της απογείωσης.

Το Dragon θα μείνει στο Σταθμό για περίπου τρεις εβδομάδες και όχι μόνο θα παραδώσει το φορτίο -τρόφιμα, ανταλλακτικά, ρούχα και εργαλεία- αλλά και θα επιστρέψει με φορτίο, παραλαμβάνοντας και παραδίδοντας πίσω στη Γη δείγματα αίματος και ούρων των αστροναυτών που έχουν αποθηκευτεί στον ISS από τον Ιούλιο του 2011.

Η επιστροφή με φορτίο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη NASA. Τα σκάφη ανεφοδιασμού από Ρωσία, Ευρώπη και Ιαπωνία δεν μπορούν να φέρουν τίποτε πίσω από τον ISS -καθώς είτε καταστρέφονται μπαίνοντας ξανά στην ατμόσφαιρα είτε, όπως η ρωσική κάψουλα Soyuz, έχουν χώρο μόνο για τους αστροναύτες που επιστρέφουν.

Η NASA έχει συμβόλαιο αξίας 1,6 δισ. δολαρίων με την SpaceX για τον ανεφοδιασμό του Σταθμού από την αμερικανική πλευρά. Δεύτερη εταιρεία, η OSC, ευελπιστεί πως θα συνάψει επίσης συμβόλαιο για παράδοση φορτίων με τη NASA, αξίας 1,9 δισ. δολαρίων, αν οι δοκιμές των δικών της σκαφών πάνε καλά.

Τελικός στόχος της αμερικανικής υπηρεσίας είναι οι ιδιωτικές εταιρείες να μεταφέρουν και αστροναύτες στο διάστημα. Η SpaceX έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, αναπτύσσοντας συστήματα που θα μπορούν να κάνουν το Dragon κατάλληλο για την αναχώρηση και επιστροφή πληρωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα