Έλλειμμα ως και 29 δισ. στερλίνες για ξένες επενδυτικές προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας

00:05 3/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ξένες επενδυτικές τράπεζες στη Βρετανία αντιμετωπίζουν έλλειμμα ως και 29 δισ. στερλίνων για να ανταποκριθούν στους νέους κεφαλαιακούς κανόνες της ΕΕ που έχουν ως στόχο την προστασία των φορολογούμενων από το να αναγκαστούν να διασώσουν τράπεζες ξανά, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει

το πρακτορείο ειδήσεων Reuters οι νέοι κανόνες γνωστοί ως Βασιλεία ΙΙΙ στο μπλοκ των 28 κρατών μελών, θέτουν νέα πρότυπα αναγκάζοντας τις τράπεζες να τριπλασιάσουν περίπου το μέγεθος των κεφαλαίων που πρέπει να κρατούν σε σχέση με το τι προβλεπόταν πριν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 – 2009 όταν αρκετές τράπεζες χρειάστηκε να διασωθούν.

Η Ρυθμιστική Αρχή της Κεντρικής Τράπεζας (PRA) που εποπτεύει τους δανειστές, παρέθεσε σε έγγραφο διαβούλευσης πως σχεδιάζει να εφαρμόσει τους κανόνες σε 2.176 εταιρείες, στη Βρετανία από το 2014.

Η Αρχή έχει ήδη υποχρεώσει τους μεγάλους εγχώριους δανειστές όπως η Barclays και η HSBC να ανταποκριθούν ή να υπερβούν τους νέους κανόνες και η διαβούλευση της Παρασκευής έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την συμμόρφωση μικρότερων τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκτιμά ότι οι μεγάλες τράπεζες που έχουν καταθέσεις αντιμετωπίζουν ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 9,5 δισ. στερλίνων το πολύ για να συμμορφωθούν με τους κανόνες.

Για πρώτη φορά εκτιμάται ότι το έλλειμμα σε επενδυτικές εταιρείες κάτω από την εποπτεία της Αρχής – δηλαδή όχι τράπεζες που παίρνουν καταθέσεις – λέγοντας ότι θα πρέπει να εξεύρουν 35 δισ. με 43 δισ. στερλίνες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Η κατηγορία των επενδυτικών εταιρειών συμπεριλαμβάνει τράπεζες όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan και Deutsche Bank που έχουν επιχειρηματική παρουσία στο Λονδίνο.

Το έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί μεταξύ 27 και 29 δισ. στερλίνες κατά τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής των νέων κανόνων ως το 2018 αν «αναπροσαρμοστούν» οι ισολογισμοί των εταιρειών, προστίθεται.

«Η πιο χαμηλή εκτίμηση αντικατοπτρίζει τη μείωση σε κίνδυνο, και ως εκ τούτου σταθμισμένο ενεργητικό, που μπορούν να κατέχουν επενδυτικές εταιρείες αφού έχουν αναπροσαρμοστεί στις … απαιτήσεις», αναφέρει η εποπτική αρχή στο έγγραφο διαβούλευσης της.

Οι επενδυτικές τράπεζες ανά το παγκόσμιο μειώνουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου έτσι ώστε να μην χρειαστεί να συγκεντρώσουν νέα ακριβά κεφάλαια.

Σε μια κίνηση που μπορεί να εκπλήξει τις τράπεζες, η Αρχή προτείνει επίσης σημαντικά πιο αυστηρούς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας από το 2016.

Εποπτικές αρχές στην ΕΕ, όπως αυτή της Αγγλίας, μπορούν να απαιτήσουν από τους δανειστές της χώρας τους να αυξήσουν τα κεφάλαια τους πάνω από το νέο υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένοι κίνδυνοι όπως μια ξαφνική μετατροπή των επιτοκίων.

Η PRA επιθυμεί όπως τα επιπρόσθετα κεφάλαια είναι στην ψηλότερη και ως εκ τούτου πιο ακριβή μορφή όπως μετοχές ή επαναλαμβανόμενα έσοδα και όχι σε χρέος χαμηλότερης ποιότητας ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα