Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δικαίωμα της Κύπρου να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της

15:06 18/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, προχωρά στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ξεκινώντας το δεύτερο γύρο επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κούτρας σημειώνει ότι η έναρξη των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων εντάσσεται στα δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα οποία αναγνωρίζονται

από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία. Συμπληρώνει ότι η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τις νέες γεωτρήσεις και οι απειλές, που αυτή περιλαμβάνει, ως προς την λύση των δύο κρατών, γεννούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας να συμβάλλει σε συνολική και αμοιβαία συμπεφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους – μέλους της ΕΕ.

Και ο κ. Κούτρας καταλήγει, στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας την στήριξη της Ελλάδας στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίτευξη λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας καθώς και την στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει, όπως τονίζει, αποκλειστική αρμοδιότητα χορήγησης αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της.

Keywords
Τυχαία Θέματα