Ελπίδα για συμφωνία στον προϋπολογισμό, εκφράζει ο Επίτροπος Χαν

16:22 15/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αν δεν υπάρξει έγκαιρα συμφωνία τότε θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Ο κ. Χαν απαντούσε σε ερώτηση που υποβλήθηκε από το ΚΥΠΕ ως προς το τι αναμένει από την κυπριακή Προεδρία που θα αρχίσει σε δύο εβδομάδες.

Είχε

προηγηθεί συζήτηση για την επιπρόσθετη αξία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ με εισηγητές τον ίδιο, το Σύμβουλο Περιφερειών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Βρετανίας στην ΕΕ Τιμ Ρέντερ και τον επικεφαλής οικονομολόγο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Centre) Φάμπιαν Ζούλεγκ.

«Η δανική Προεδρία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά κυρίως όσον αφορά τα θέματα της αρμοδιότητας μας», ανέφερε ο κ. Χαν, προσθέτοντας ότι «θα πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σε δύο εβδομάδες που θα ασχοληθεί με τα διαρθρωτικά ταμεία και την πολιτική συνοχής».

Είπε επίσης ότι η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει επιδείξει τη βούληση να παρουσιάσει σχετική έκθεση πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Εχουμε προχωρήσει αρκετά στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και τώρα εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις γενικές χρηματοοικονομικές συμφωνίες», ανέφερε ο κ. Χαν.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ελπίζω – και αυτός είναι ο στόχος – ότι κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας, ρεαλιστικά ομιλούντες ως το τέλος της θα έχουμε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό».

Ανέφερε ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο.

Μόλις γνωρίζουμε τα τελικά ποσά, είπε, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και μετά κατά το πρώτο μισό του επόμενου έτους να υιοθετηθούν όλες οι συμφωνίες, είπε.

«Αν υπάρξει η οποιαδήποτε καθυστέρηση στις αποφάσεις θα υπάρξει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις μας και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει διακοπή της εφαρμογής προγραμμάτων στην αρχή της επόμενης περιόδου», προειδοποίησε.

Κληθείς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις ομάδες δράσης που έχουν συσταθεί από την Κομισιόν για αξιοποίηση κονδυλίων της περιόδου 2007 – 2013 ο κ. Χαν εξήγησε ότι αυτές οι ομάδες έχουν συσταθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα και λειτουργούν για τις περιπτώσεις οκτώ κρατών μελών που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση. Ασχολούνται κυρίως με τη διοχέτευση κονδυλίων σε δράσεις που καταπολεμούν την ανεργία στους νέους.

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποσύνδεση της στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αγορά εργασίας.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να εγγυηθούμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και να προσφέρουμε θέσεις εργασίας σε ανέργους», είπε.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν την Ευρώπη 23 εκ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ίδια ώρα υπάρχουν 24 εκ. άνεργοι, ανέφερε. Αν η κάθε μικρομεσαί

Keywords
Τυχαία Θέματα