Ελπίδες για περισσότερο ψωμί δίνει η αποκωδικοποίηση του DNA του σιταριού

12:09 3/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αποκωδικοποιήθηκε ο γενετικός κώδικας του μαλακού σιταριού (Triticum aestivum), το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ψωμιού, από διεθνή επιστημονική ομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.Οι γενετικές πληροφορίες που παρέχει η ανάγνωση του DNA, θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων ποικιλιών του σιταριού, οι οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στην ξηρασία, τις ασθένειες και τις άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις.Έτσι, η ανάγνωση του γονιδιώματος αναμένεται να βοηθήσει τους αγρότες να αναπτύξουν
πιο αποδοτικές και ανθεκτικές καλλιέργειες σιταριού, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Η προοπτική αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών της ανθρωπότητας, με δεδομένο ότι το ψωμί αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης και ασκούνται ανοδικές πιέσεις στην τιμή του διεθνώς, ιδίως όταν οι σοδειές πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.... Διαβάστε περισσότερα...
Keywords
Τυχαία Θέματα