Ελπιδοφόρα μηνύματα από συνάντηση Βουλευτών με Πράσινους στο Βερολίνο

11:57 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με ελπιδοφόρα αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, στο Βερολίνο, συνάντηση της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Το Κίνημα αντιπροσώπευσε ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης, συνοδευόμενος από το συντονιστή του νομικού επιτελείου

και μέλος της επιτροπής οικονομικών του Κινήματος, Νίκος Παυλίδης.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Οι Γερμανοί Πράσινοι δήλωσαν ότι αποτελεί αρχή για το κόμμα τους ότι το μέγεθος μιας ευρωπαϊκής χώρας και της οικονομίας της δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την έγκριση ή μη παροχής βοήθειας. Συνεπακόλουθα, οι Γερμανοί Πράσινοι δεν αμφισβητούν τη συστημικότητα του κινδύνου που θα προκληθεί στην Ευρωζώνη, λόγω του συγκριτικά μικρού μεγέθους της κυπριακής οικονομίας. Αυτό που έχει σημασία για τους Γερμανούς Πρασίνους είναι η αλληλεγγύη που θα επιδειχθεί σε μια χώρα, να συνοδεύεται από αποφασιστικά βήματα προόδου αυτής της χώρας, και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Τα τρία κύρια θέματα που τέθηκαν από τους Γερμανούς Πράσινους στη συνάντηση ήταν η εφαρμογή της νομοθεσίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα σε διαχειρίσιμα επίπεδα και η βελτίωση των δημοσιονομικών του κράτους με τη συμβολή των εταιρειών, μέσω της αύξησης του εταιρικού φόρου.

Εξηγήθηκε στους Γερμανούς Πράσινους η διαχρονική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο θέμα της πρόληψης και καταστολής του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ότι επίκειται περαιτέρω έλεγχος από την επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Moneyval.

Οι Γερμανοί Πράσινοι συμφώνησαν ότι το πρόβλημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν αφορά μόνο ή ιδιαίτερα την Κύπρο και πρέπει να αντιμετωπίζεται με διεθνείς προσπάθειες. Προσβλέπουν στα αποτελέσματα του ελέγχου που θα διεξαχθεί με τη βεβαιότητα ότι θα αρθούν όλες οι επιφυλάξεις.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία έκανε ειδική μνεία στα μέτρα που ήδη έχουν ομόφωνα ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο του Μνημονίου, και όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομογνωμία που επεδείχθη, η οποία αντανακλάται και από τη συλλογικότητα της αντιπροσωπείας στο Βερολίνο – παρά τις επί μέρους διαφωνίες – αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυπριακής πολιτείας να προχωρήσει μπροστά, πράγμα που αναγνωρίστηκε από τους Γερμανούς Πράσινους.

Οι Κύπριοι Βουλευτές ανέφεραν ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου πρέπει να τεθεί σε διαχειρίσιμα πλαίσια και επίπεδα, και εξήγησαν τους τρόπους που μελετώνται για την πραγματοποίηση της ανωτέρω αναγκαιότητας.

Συμφώνησαν δε περαιτέρω ότι πρέπει να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά του κράτους και ανέφεραν ότι τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί, ήδη επενεργούν θετικά στα δημοσιονομικά, πράγμα που αναγνωρίστηκε από τους Γερμανούς Πράσινους.

Σε σχέση με τη βελτίωση των δημοσιονομικών μέσω αύξησης του εταιρικού φόρου, εξηγήθηκε από τους Κύπριους Βουλευτές στους Γερμανούς ομολόγους τους ότι ένα τέτοιο μέτρο δε θα έχει πιθανόν θετικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής οικονομίας.

Ενδεχομένως, μπορούν να εφαρμοστούν άλλα μέτρα που δεν θα πλήξουν ένα βασικό τομέα της σημερινής κυπριακής οικονομίας, αλλά δύνανται να οδηγήσουν το δημόσιο χρέος της Κύπρου σε βιώσιμα επίπεδα.

Τέλος, οι Βουλευτές των Γερμανών Πρασίνων υποσχέθηκαν στήριξη της Κύπρου αφού αναμένουν ότι τις επόμενες μέρες οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Τρόικα θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα