Εναρξη διαλόγου ΕΕ-Κίνας σε εκπαίδευση, πολιτισμό νεολαίας και έρευνας

16:07 18/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα υπέγραψαν σήμερα κοινή δήλωση με την οποία αναβαθμίζουν τη αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους με την έναρξη διαλόγου «μεταξύ των λαών» σχετικά με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία, την έρευνα και την πολυγλωσσία.

Τη δήλωση υπέγραψαν από κοινοτικής πλευράς, η Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, και από κινεζικής η Liu Yandong, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου της Λ.Δ. της Κίνας.

«Η σημερινή κοινή δήλωση αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα προόδου

για τις σχέσεις μας και ο διάλογος μεταξύ των λαών μας θα διευρύνει τις επαφές μας και τη συνεργασία μας σε μεγάλο φάσμα θεμάτων, προσφέροντας πραγματικά οφέλη στους ευρωπαίους και κινέζους πολίτες», σχολίασε η κ. Βασιλείου.

Ο νέος διάλογος μεταξύ των λαών σε υψηλό επίπεδο μεταξύ ΕΕ και Κίνας αντιπροσωπεύει τον «τρίτο πυλώνα» των σχέσεων μεταξύ των δύο εταίρων και αξιοποιεί δύο προγενέστερες συμφωνίες συνεργασίας – τον οικονομικό και εμπορικό διάλογο υψηλού επιπέδου («πρώτος πυλώνας») και τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου («δεύτερος πυλώνας»). Ο διάλογος μεταξύ των λαών θα έχει το ίδιο καθεστώς με τις άλλες συμφωνίες και θα διαθέτει ευέλικτη δομή με πολύ μικρές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Αναφορικά με τις επόμενες ενέργειες, η Κίνα και η ΕΕ θα επεκτείνουν τις ευκαιρίες για κινητικότητα στην εκπαίδευση και θα αυξήσουν τον αριθμό ανταλλαγών μεταξύ φοιτητών και επιστημόνων, ειδικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αμφότερες οι πλευρές θα συνεργαστούν για να βελτιώσουν την αμοιβαία αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών. Για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών, η Κίνα και η ΕΕ θα διοργανώσουν από κοινού μεγάλο συνέδριο με θέμα την πολυγλωσσία στο τέλος του έτους.

Τα δύο μέρη θα υποστηρίξουν πολυάριθμες δραστηριότητες στη διάρκεια του έτους 2012 έχει ανακηρυχθεί Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου ΕΕ -Κίνας και αποτελεί νέο ορόσημο στη συνεργασία ΕΕ-Κίνας. Η τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα προς το τέλος του έτους, θα περιλαμβάνει δήλωση για τη μελλοντική πολιτισμική συνεργασία. Αμφότεροι οι εταίροι θα συνεργαστούν για τη βελτίωση της κυκλοφορίας των οπτικοακουστικών έργων και των καλλιτεχνών.

Για τη νεολαία τους, τα δύο μέρη θα αυξήσουν την υποστήριξη για ανταλλαγές και δικτύωση μεταξύ των αντίστοιχων οργανώσεων νεολαίας τους και θα ενισχύσουν τη διαδικτυακή συνεργασία τους μεταξύ των διαδικτυακών πυλών της Κίνας και της ΕΕ που είναι εξειδικευμένες σε θέματα νεολαίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα