Ενδέχεται επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των ΓΔ των Ημικρατικών

15:19 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόταση νόμου του Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών των Ημικρατικών Οργανισμών στο 65ο έτος της ηλικίας τους, φαίνεται να υιοθετείται από την πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Ιωνά Νικολάου.

Στόχος της πρότασης, όπως ελέχθη, είναι να εξισωθεί το όριο αφυπηρέτησης με την ηλικία συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα και επιδίωξη είναι να μην σημειώνονται απώλειες έμπειρων και επιτυχημένων Διευθυντών από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Μετά

τη συζήτηση της πρότασης νόμου από την Επιτροπή Νομικών, ο κ. Νικολάου σε δηλώσεις του παρατήρησε πως «θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι προκαλείται ανισότητα μεταξύ του προσωπικού και των Διευθυντών των Ημικρατικών Οργανισμών», προσθέτοντας ότι «η ρύθμιση δικαιολογείται καθώς η εργοδότηση των Διευθυντών των Ημικρατικών γίνεται στη βάση συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου».

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση θα επιτραπεί να αξιοποιήσουμε την εμπειρία επιτυχημένων ανθρώπων είτε προέρχονται από το δημόσιο τομέα είτε από τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, εξηγώντας ότι «με αυτή τη ρύθμιση παύει να υπάρχει η διάκριση που υπάρχει μεταξύ ιδιωτικού τομέα και ημιδημόσιου τομέα».

Περαιτέρω ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι η ρύθμιση αυτή θα εφαρμόζεται στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και σε συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ με ημερομηνία έναρξης την 1η Οκτωβρίου 2012.

Ερωτηθείς εάν με δεδομένα τα ψηλά ποσοστά ανεργίας η ενδεδειγμένη οδός είναι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, ο κ. Νικολάου είπε πως ο νόμος επηρεάζει πολύ μικρό αριθμό προσώπων, που δεν μπορεί να συμβάλει σε μείωση της ανεργίας, ενώ το συμφέρον για τον τόπο θα είναι υπέρτερο.

Εξήγησε επίσης ότι τα συμβόλαια των Διευθυντών είναι πενταετούς ή μικρότερης διάρκειας και ότι με την ισχύουσα νομοθεσία ένας Διευθυντής όταν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας του πρέπει να αφυπηρετήσει.

Ο κ. Κουλίας είπε πως με την πρόταση νόμου στοχεύει να παραμένουν πετυχημένοι και έμπειροι διευθυντές ημικρατικών οργανισμών στους οργανισμούς αυτούς και να μην φεύγουν προς τον ανταγωνισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα