Ενδεχόμενη αφαίρεση Ιταλίας από χρεώστες σύντομα, εκτιμά ο Ιταλός Υπ. Οικονομικών

07:25 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ιταλία μπορεί να αναμένει την αφαίρεσή της από τον κατάλογο των υποτροπιαζόντων χρεωστών “εντός ολίγων εβδομάδων”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βιτόριο Γκρίλι, λίγες ημέρες αφότου το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το διάταγμα για την πληρωμή 40 δισεκ. ευρώ που όφειλε το κράτος στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

“Θα πρέπει να βγούμε από τη διαδικασία υπερβάλλοντος χρέους εντός κάποιων εβδομάδων”, δήλωσε ο Γκρίλι στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ενδέχεται να λάβει μία απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση εντός του Μαϊου.

“Η Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης του Μάριο Μόντι να επισπεύσει την καταβολή των οφειλόμενων από το κράτος στους ιδιώτες, προκειμένου να υποβοηθήσει την αναθέρμανση της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει καθώς θα εγγυώμεθα και την έξοδο της Ιταλίας από τη διαδικασία υπερβάλλοντος χρέους”, επεσήμανε και ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για τα Χρηματοοικονομικά Όλι Ρεν.

Μολονότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι η καταβολή των πληρωμών του δημοσίου θα αυξήσει κατά 0,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το καταληκτικό, συνολικό, ύψος του θα φθάσει το 2,9%, που πάλι θα είναι κάτω από το όριο του 3%. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές της Barclays Capital, η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος, έναντι του αρχικώς προβλεπομένου 1,7%, χάρις στην επίπτωση που θα έχει αυτό το μέτρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα