Εγγραφο “με τα μέχρι τώρα επιτεύγματα στις συνομιλίες” ετοιμάζουν τα ΗΕ, αποκάλυψε ο Πρόεδρος Χριστόφιας

08:07 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κριτική προς την Αγκυρα για το αδιέξοδο που υπάρχει στο Κυπριακό, άσκησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, για να λάβει μέρος στις εργασίες της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τα πράγματα είναι δύσκολα, με την Άγκυρα να επιμένει αλαζονικά στην επεκτατική της πολιτική.
«Δυστυχώς και η φετινή χρονιά δεν φέρνει

τίποτε το ευχάριστο για την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε στο Κυπριακό, ούτε στα οικονομικο-κοινωνικά μας, ούτε και στο εσωτερικό μας μέτωπο», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Αποκάλυψε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ετοιμάσουν ένα έγγραφο των μέχρι τώρα επιτευγμάτων, στις συνομιλίες. «Θα παρουσιάσουν τις συγκλίσεις, τις συγκλίσεις που είναι κοντά να κλείσουν και τις αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, για να τις χειριστεί και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όποιος και αν θα είναι αυτός ο Πρόεδρος. Είπα στον κ. Downer ότι φρονώ ότι πρέπει να είναι αντικειμενική η παρουσίαση αυτή, και ως νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχω χειριστεί τα ζητήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, έχω το δικαίωμα, για να μην πω πρέπει να έχω και το προνόμιο, αυτό το χαρτί να το πάρω για να μπορώ να πω την άποψη μου και να το κρίνω».

Σε ερώτηση αν αυτό το έγγραφο επικυρωθεί από το Σ.Α. κι αν πιστεύει πως δεσμεύει τις πλευρές, αλλά και τον διάδοχό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:
“Δεν δεσμεύω κανένα και δεν νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας θα θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό το έγγραφο. Αυτό είναι έγγραφο εργασίας για τις περαιτέρω προσπάθειες ου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που θα αποθέσει ενώπιον των δύο πλευρών».

Εκτίμησε πως αν το κάνει Γενικός-Γραμματέας, εκείνη που θα μείνει εκτεθειμένη είναι η Τουρκική πλευρά, διότι έχει αναιρέσει ήδη τη δέσμευσή της για να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε.
«Έχει θεωρηθεί μαζί με το Γενικό Γραμματέα ως ένα κεκτημένο, ανεξαρτήτως του αν θα υπάρχουν αντιδράσεις. Αντιδράσεις υπάρχουν, εγώ έχω συνηθίσει».
Σε σχέση με τις επαφές που θα έχει στη Γενική Συνέλευση, ανέφερε ότι θα καταγγείλει ακόμη μία φορά την Τουρκία για την αλαζονική, σκληρή και άτεγκτη στάση της.
«Θα εκφράσω την πλήρη ετοιμότητα της δικής μας πλευράς με βάση και το τελευταίο ψήφισμα 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας, να μπούμε σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης για να καταλήξουμε στις εσωτερικές πτυχές σε συμφωνία και τότε να συζητήσουμε για ενδεχόμενη διεθνή διάσκεψη».

Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι θα το καταφέρει.
«Βέβαια δεν είμαι αιθεροβάμων. Γνωρίζω πολύ καλά τη στάση του κ. Έρογλου, κύρια τη στάση της Άγκυρας και δυστυχώς δεν μπορεί να είμαι αισιόδοξος ότι επί δικής μου Προεδρίας θα επαναρχίσει διάλογος. Απ’ εκεί και πέρα και το Κυπριακό εξαρτάται από τις εξελίξεις στην περιοχή και στον κόσμο ευρύτερα. Και οι εξελίξεις δεν θεωρώ ότι είναι θετικές, είναι περισσότερο αρνητικές γενικότερα στον κόσμο. Έχουμε και τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες στην

Keywords
Τυχαία Θέματα