Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα… τρώγοντας!

08:42 27/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η σωστή διατροφή προάγει την υγεία μας. Αυτό έχει τεκμηριωθεί από πληθώρα επιστημονικών ερευνών και είναι πλέον ευρέως γνωστό. Εξίσου σημαντικό εύρημα είναι ότι η διατροφή παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών.

Για καλύτερη υγεία οι αιτίες των ασθενειών πρέπει να αντιμετωπίζονται, πριν εκδηλωθούν. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού μας, καθώς αναγνωρίζει και ‘εξουδετερώνει’ τους ‘’εισβολείς’’. Έτσι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να είναι ενδυναμωμένο αρκετά και αυτή η ενίσχυση μπορεί να επιτευχθεί, μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης.

Ένας

από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανοσοποιητική δραστηριότητα είναι η ενεργειακή πρόσληψη. Τα άτομα που υποσιτίζονται, συνήθως, παρουσιάζουν ασθενές ανοσοποιητικό και είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις. Το ίδιο ισχύει και για παχύσαρκα άτομα με λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. Επομένως, οι αυστηρές ολιγοθερμιδικές δίαιτες έχουν άσχημες επιδράσεις και στην άμυνα του οργανισμού μας.

Το β-καροτένιο είναι σημείο κλειδί για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Η ουσία αυτή αυξάνει τη δραστικότητα των φονικών κυττάρων, τα οποία καταστρέφουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τους ιούς. Το β-καροτένιο είναι η πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α και είναι το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές. Εμπεριέχεται, κυρίως, σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως καρότα, πορτοκάλια, μανταρίνια, πεπόνι, βερίκοκα, ντομάτες, καθώς και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μαρούλι, χόρτα, μπρόκολο.

Η βιταμίνη C είναι ευρέως γνωστή για τη δράση της έναντι των κρυολογημάτων. Συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής των αντισωμάτων, τα οποία αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών. Βασικές πηγές της βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, λεμόνια, πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια, ντομάτες, μπρόκολο, μαϊντανός.

Επίσης, η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα