Ενώπιον του ECOFIN οι εξελίξεις για το μηχανισμό εποπτείας τραπεζών

19:32 12/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις σε σχέση με τη σύσταση ενός ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός της ευρωζώνης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Οικονομικών της ΕΕ, που συνέρχεται την Τρίτη υπό την Προεδρία του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ήδη, ο Κύπριος προεδρεύων (ανώτερος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας) της ομάδας εργασίας που συστάθηκε για εξέταση του θέματος αυτού ενημέρωσε την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ ΙΙ) για την πορεία των συζητήσεων.

Η Κυπριακή Προεδρία

θα ενημερώσει τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και για άλλα εκκρεμή ζητήματα, ορισμένα από τα οποία χρήζουν της καθοδήγησης των Υπουργών καθώς αγγίζουν την πολιτική διάσταση του θέματος.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, η Κομισιόν παρουσίασε την πρότασή  της για δημιουργία του μηχανισμού αυτού. Στόχος της πρότασης της Κομισιόν για έναν Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό είναι η αποφυγή στο μέλλον προβλημάτων, όπως αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα ο τραπεζικός τομέας σε πολλά κράτη μέλη. Στόχος τόσο της Κομισιόν όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου είναι η έγκριση των μέτρων μέχρι το τέλους του έτους, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2013 να αρχίσουν σταδιακά να τίθενται σε ισχύ.

Η Κομισιόν πρότεινε την ανάθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της αρμοδιότητας εποπτείας όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης σχετικά με τις απαιτήσεις για τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και τη μόχλευση.

Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα προς ένα πλήρως ενοποιημένο χρηματοπιστωτικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα συστατικά όπως ένα ενιαίο βιβλίο κανονισμών, προστασία των καταθετών και ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης έδωσαν εντολή τον Οκτώβρη στο Eurogroup να υιοθετήσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013 όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί σταδιακά σε ισχύ εντός του 2013 και να αναλάβει την εποπτεία 6.000 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης σε συνεργασία και με τις εθνικές εποπτικές Αρχές.

Μόλις τεθεί σε ισχύ ο ΕΕΜ, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορεί να προχωρεί σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των χωρών αυτών.

Η πτυχή του θέματος που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο είναι κατά πόσον η επανακεφαλαιοποίηση θα έχει αναδρομική ισχύ ή όχι. Τόσο ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο άφησαν το θέμα ανοικτό, υπογραμμίζοντας ότι τα κριτήρια για την επανακεφαλαιοποίηση θα καθοριστούν από το Εurogroup πριν τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Στο Μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν – εάν το επιθυμούν – και άλλα κράτη μέλη που βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα