Έντονα τα προβλήματα λειψυδρίας και ξηρασίας

13:05 19/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης δήλωσε σήμερα ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λειψυδρίας και ξηρασίας» σημειώνοντας πως «λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των επιπτώσεων αναφορικά με τα φαινόμενα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές και που πλήττουν πολλές χώρες στην ΕΕ, επιβάλλεται να γίνεται αποτελεσματική και αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πόρων και να προστατεύονται τα νερά από τη ρύπανση».

Σε ομιλία του στο Εργαστήρι για το Πόσιμο Νερό

και τις Αποχετεύσεις, στη Λευκωσία, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «ο έλεγχος της ρύπανσης θα πρέπει να είναι συνεχής και αυστηρός ώστε να διασφαλίζεται ότι τα περιορισμένα αποθέματα νερού είναι τέτοιας ποιότητας που να μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία ή να χρειάζεται να δαπανηθούν σημαντικοί πόροι για επεξεργασία».

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι «η πιστή εφαρμογή όλων των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα νερά, και ως εκ τούτου και της Οδηγίας για την Επεξεργασία Αστικών Λυμάτων, διασφαλίζει τους στόχους προστασίας των νερών και, ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων».

Πρόσθεσε ότι «η Οδηγία 91/271/ΕΟΚ θεσμοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 1991 με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί, κυρίως στα νερά, η απόρριψη ανεπεξέργαστων ή ανεπαρκώς επεξεργασμένων αστικών λυμάτων και αποβλήτων από βιομηχανίες τροφίμων και της παραγόμενης λάσπης».

Οπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «απαιτεί την κατασκευή αποχετευτικών συστημάτων και σταθμούς δευτεροβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων σε όλους τους οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό πάνω από 2000 ενώ παράλληλα, απαιτεί τον καθορισμό ευαίσθητων περιοχών και την παρακολούθηση των απορρίψεων και των υδάτινων σωμάτων στα οποία πραγματοποιείται η απόρριψη».

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι «το κόστος υλοποίησης των έργων είναι μεγάλο και έχει εκτιμηθεί στα 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας και παρακολούθησης καθώς και το διοικητικό κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλά».
Σημείωσε ότι «αρκετά από τα έργα έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν στα επόμενα έτη, ειδικά όσον αφορά τα αστικά κέντρα που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία του πληθυσμού».

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «μέρος των έργων είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ για την εφαρμογή της Οδηγίας στην Κύπρο εργάζονται κυρίως τα Τμήματα Αναπτύξεως Υδάτων και Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος».

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι «πέρα από τη συμμόρφωση της Κύπρου με τις πρόνοιες της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, η πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας για τη διαχείριση των υδάτων στην Κύπρο περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων και την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων λειψυδρίας και ξηρασίας».

Για το σημερινό Εργαστήρι είπε ότ

Keywords
Τυχαία Θέματα