Εντός των ημερών θα ζήτησει βοήθεια η Ισπάνια

14:07 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ευρωπαϊκή βοήθεια για τις προβληματικές τράπεζες της, αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να αποτρέψει την επιδείνωση των αναταραχών που βιώνουν οι αγορές, με αποτέλεσμα να καταστεί η τέταρτη και μεγαλύτερη χώρα που ζητεί βοήθεια από την έναρξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, δήλωσαν την Παρασκευή ευρωπαϊκές και γερμανικές πηγές.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι Υπουργοί Οικονομικών

των κρατών μελών του ενιαίου νομίσματος θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη το Σάββατο για να συζητήσουν το αίτημα της Ισπανίας για πακέτο βοήθειας, παρόλο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη συγκεκριμένο ποσό βοήθειας.

Το Γιούρογκρουπ θα εκδώσει ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, πρόσθεσαν.

”Η ανακοίνωση αναμένεται για το Σάββατο το απόγευμα”, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την υποβάθμιση την Πέμπτη από τον οίκο Fitch Ratings της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Μαδρίτης κατά τρεις βαθμίδες σε ΒΒΒ από Α, τονίζοντας ότι την έκθεση της Ισπανίας στα επισφαλή δάνεια ακινήτων των τραπεζών της και για την μετάδοση της ελληνικής κρίσης χρέους.

”Η Κυβέρνηση της Ισπανίας έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του πρόβληματός τους”, ανέφερε ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί πριν από τις ελληνικές γενικές εκλογές στις 17 Ιουνίου το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει την Αθήνα εκτός Ευρωζώνης, εάν τα κόμματα ταχθούν εναντίον των όρων που τέθηκαν για τη διάσωση της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από επίσημη ισπανική Κυβέρνηση. Οι πηγές από την ΕΕ και τη Γερμανία προέβησαν σε δηλώσεις υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ο Fitch εκτιμά ότι το κόστος του ισπανικού κράτους για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών που επλήγησαν από το ”σκάσιμο” της φούσκας ακινήτων, την ύφεση και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να είναι μεταξύ 60 και 100 δισ. ευρώ.

Εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναμένεται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα, αναμένεται να θέτει τις ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών σε ένα χαμηλότερο ποσό των 40 δισ. ευρώ, αλλά οι συνθήκες της αγοράς έχουν επιδεινωθεί από την συλλογή των στοιχείων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα