Επ. Υγείας: Αναγκαία η ιατρική περίθαλψη των εγκλωβισμένων

16:02 29/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανάγκη μεγαλύτερης ιατροφαρμακευτικής στήριξης και περίθαλψης έχουν οι εγκλωβισμένοι, μεγάλη μερίδα των οποίων είναι μεγάλης ηλικίας, όπως διαπίστωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η οποία συζήτησε το θέμα σε συνεδρία της σήμερα, με τους βουλευτές να προτείνουν όπως ειδικά εκπαιδευμένα άτομα που θα διαμένουν στα κατεχόμενα να φροντίζουν μεταξύ άλλων για τη σωστή λήψη της φαρμακευτικής τους αγωγής.

«Υπάρχει μια διαδικασία η οποία ρυθμίζει και η οποία στηρίζει τους εγκλωβισμένους μας», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή

θα πρέπει – και υπάρχουν εισηγήσεις και έγιναν εισηγήσεις από πλευράς των συναδέλφων μελών της Επιτροπής – να υπάρχει μια επιπλέον και μεγαλύτερη στήριξη προς τους εγκλωβισμένους μας, οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται, οι πλείστοι εξ αυτών, αυτοί που έχουν απομείνει, σε προχωρημένη ηλικία».

Συνέχισε λέγοντας ότι «από μόνοι τους δεν είναι σε θέση να στηρίζουν πολλοί εξ αυτών, τους εαυτούς τους, με αποτέλεσμα όταν παρουσιάζονται κάποια προβλήματα σοβαρής μορφής να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν και κάποιοι απ’ αυτούς να έχουν χάσει και την ίδια τους τη ζωή».

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και ζητήματα με τη δοσολογία φαρμάκων αλλά και την αλλαγή κάποιων φαρμάκων, είπε. Συμπλήρωσε ότι στη συνεδρία έγινε ειδική αναφορά στο φάρμακο ‘micardis’ το οποίο άλλαξε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου οι παρενέργειες της αλλαγής αυτού του φαρμάκου έχουν αγγίξει ολόκληρο τον πληθυσμό και τους εγκλωβισμένους στους οποίους λόγω της μη άμεσης πρόσβασής τους σε γιατρούς δημιουργούνται και επιπρόσθετοι κίνδυνοι.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς το Υπουργείο «να το δει με έμφαση, να το δει στην ουσία του το θέμα».

Σε δικές της δηλώσεις για το θέμα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη είπε ότι στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι υπάρχει παρεμπόδιση από το κατοχικό καθεστώς των εγκλωβισμένων, ότι δεν επιτρέπουν στις δικές μας υπηρεσίες είτε είναι γιατροί, είτε είναι νοσηλευτές, είτε είναι φροντιστές, να επισκέπτονται τους εγκλωβισμένους μας και να τους βοηθούν σε θέματα υγείας.

Ετσι, πρόσθεσε, «σκεφτήκαμε και πάρθηκε μία απόφαση – μπορώ να πω – να εκπαιδευτούν άτομα που βρίσκονται εκεί, νεαρά άτομα που μπορούν να προσφέρουν αυτή την Υπηρεσία και να βοηθούν τους ηλικιωμένους».

«Τα ηλικιωμένα άτομα, αλλά και τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο έχουν προγραμματισμένες επισκέψεις για προληπτικούς λόγους στα νοσοκομεία που γίνεται είτε είναι μαστογραφία, είτε είναι εξέταση για οστεοπόρωση, είτε είναι για τα παιδιά οφθαλμομέτρηση, σκολειομέτρηση, και ούτω καθ’ εξής», είπε, προσθέτοντας ότι «προσπαθήσαμε να εισηγηθούμε και άλλους προληπτικούς ελέγχους και πιστεύω ότι αυτό θα διευθετηθεί στο μέλλον, ούτως ώστε να έχουν μία πλήρη προληπτική εξέταση όλοι οι εγκλωβισμένοι, ασχέτως φύλου και ηλικίας».

Παράλληλα, η κ. Μισιαούλη ανέφερε ότι το θέμα «συζητείται στην τεχνική επιτροπή, η οποία συστάθηκε στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση που να βοηθά τους

Keywords
Τυχαία Θέματα