Επαφές Hughes στα κατεχόμενα με πολιτικά κόμματα

11:02 30/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την άποψη ότι περισσότερα μέρη μπορούν να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και πως διαφορετικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία των συνομιλιών, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Βρετανίας και Βουλευτής, Simon Hughes.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι δηλώσεις του κ. Hughes έγιναν μετά από συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Μεχμέτ Τσακιτζί και Δημοκρατίας-Εμπιστοσύνης (ΚΔΕ), Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ο κ. Τσακιτζί εξέφρασε ανησυχία για την πορεία των συνομιλιών, λέγοντας ότι όλα μπορούν

να επιλυθούν εάν υπάρχει πρόθεση. Με την οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα, την επικείμενη άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο και από την άλλη η ”απομόνωση” των Τ/κ έχουν μειώσει το κίνητρο για τη λύση, πρόσθεσε.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι λύση στο Κυπριακό μπορεί να εξευρεθεί με την αναγνώριση του ψευδοκράτους ή του ”τ/κ κρατιδίου” και μια πιθανή συμφωνία μπορεί να εξευρεθεί στη βάση δύο ίσων και ανεξάρτητων κρατών.

Ο Βρετανός πολιτικός είχε συνάντηση 45 λεπτών και με τον αρχηγό του τ/κ Δημοκρατικού κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης (ΚΕΜ), Τουργκάι Αβτζί κατά την συνάντησή του με τον κ. Hughes είπε πως ως ”υπουργός εξωτερικών” είχε επισκεφθεί 30 με 40 χώρες και η πιο ”προβληματική” όσον αφορά το Κυπριακό, ήταν η Βρετανίας. Και οι άλλες χώρες της ΕΕ, συνέχισε, ακολουθούν πάντοτε μια στάση εξίψωσης του στάτους της νότιας Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προς τιμή της Βρετανικής αντιπροσωπείας ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου παρέθεσε γεύμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα