Επανεκκίνηση της οικονομίας με προώθηση έργων ανάπτυξης

13:30 27/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της γρήγορης προώθησης έργων ανάπτυξης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο συζήτησαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος με τους επιχειρηματικούς φορείς ΟΕΒ και ΚΕΒΕ

στην παρουσία και του Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργου Πούφου.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός έκανε λόγο σε παραχώρηση αδειών για οικίες εντός ενός μήνα και για μεγάλα έργα εντός τριών μηνών.

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις τους οι επικεφαλείς ΚΕΒΕ και ΟΕΒ Φειδίας Πηλείδης και Φίλιος Ζαχαριάδης αναφέρθηκαν σε εισηγήσεις που έκαναν για φορολογικά κίνητρα με ταυτόχρονη εισαγωγή κεφαλαίων, ενώ διαβεβαίωσαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.

«Η νέα Κυβέρνηση διαχειρίζεται το όλο θέμα με τις τράπεζας έτσι ώστε να ανοίξουν αύριο ομαλά, να μην υπάρχει καμιά δυσκολία στις συναλλαγές και σιγά σιγά να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μια ρουτίνα», ανέφερε ο κ. Χάσικος.

Την ίδια στιγμή όμως, πρόσθεσε, «μέσα από συσκέψεις με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με άλλους παράγοντες του τόπου που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή και την ανάπτυξη λαμβάνουμε αποφάσεις έτσι ώστε να διευκολύνουμε διαδικασίες για να μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε σε έργα ανάπτυξης».

«Με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την οικονομία, να μειώσουμε την ανεργία και επιτέλους να δώσουμε ελπίδα στον τόπο», τόνισε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποια έργα που θα προωθηθούν άμεσα, ο Υπουργός είπε ότι «υπάρχουν πολλά έργα που είναι στη σειρά». Όσον αφορά στο Υπουργείο του διαβεβαίωσε ότι «εκεί και όπου οι διαδικασίες δεν επιτρέπουν τη γρήγορη ανάπτυξη αυτών των έργων, εμείς με εσωτερικές αποφάσεις αλλά και με νομοθεσίες υπό τη μορφή του έκτακτου, θα αποφύγουμε όλες αυτές τις γραφειοκρατικές δυσκολίες έτσι ώστε ει δυνατόν μέσα σε ένα μήνα να μπορεί να προχωρεί κάποιος σε οικίες ή άλλα μικρά έργα το μέγιστο τρεις μήνες να μπορούμε να αδειοδοτούμε μεγάλα έργα ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν προτεραιότητα της Κυβέρνηση θα είναι η Κίνα επειδή έκανε αναφορά σε οικίες, ο κ. Χάσικος είπε ότι «έχουμε συζητήσει και το θέμα της Κίνας, του ενδιαφέροντος Κινέζων επενδυτών για την Κύπρο». Έδωσε το παράδειγμα όπου από ένα μόνο γραφείο πωλήθηκαν 400 οικίες.

«Άρα λοιπόν το ενδιαφέρον είναι εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε εντοπίσει κάποια διαδικαστικά μικροπροβλήματα που μπορούν όταν απαλειφθούν να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους Κινέζους επενδυτές και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Χάσικος είπε ακόμη ως επί το πλείστον αυτά τα έργα έχουν να κάνουν με ξένους επενδυτές, αλλά δεν απέκλεισε και Κύπριους επενδυτές.

Ερωτηθείς αν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έχει αναθερμανθεί σήμερα ο κ. Χάσικος είπε ότι «υπήρχε πάντα ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, το ερώτημα είναι πώς εμείς ως Κυβέρνηση, ως Κύπρος, μπορούμε να πείσουμε όλους αυτούς τους επενδυτές που για δεκαετίες τώρα επένδυαν στην Κύπρο ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές, πώς ό,τι έγινε, έγινε και τελείωσε και άρα μπορούν να συνεχίσουν με ασφάλεια να επενδύουν στην Κύπρο».

Σε δικές του δηλώσεις για τη σύσκεψη ο κ. Πηλείδης ανέφερε ότι «με το άνοιγμα των τραπεζών αύριο το πρωί αναμένουμε ότι σταδιακά η επιχειρηματική ζωή και γενικά η ζωή των πολιτών θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».

«Αναφέρατε κι εσείς αδειοδότηση μεγάλων έργων, κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε διάφορες κατευθύνσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θα μπούμε σε λεπτομέρεια διότι θα τα επεξεργαστούν τα αρμόδια Υπουργεία τις επόμενες μερικές μέρες, αλλά μιλούμε για θέματα που θα λάβουν χώρα πάρα πολύ σύντομα».

Όσον αφορά στο θέμα των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές ο κ. Πηλείδης είπε ότι «έχουμε διαβεβαιώσεις ότι οι περιορισμοί δεν θα επηρεάσουν καθόλου θα έλεγα τις συναλλαγές εντός Κύπρου». Εκεί που θα υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί πολύ ορθά, πρόσθεσε, «είναι τα χρήματα που ξοδεύουμε στο εξωτερικό, όταν ταξιδεύουμε, καθώς επίσης και εκροές κεφαλαίων».

Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν αφορά «συναλλαγές κυπριακών εταιρειών με εταιρείες του εξωτερικού». Εκεί, ανέφερε, «θα χρειάζεται να υπάρχει απόδειξη ότι είναι εμπορικές συναλλαγές αλλά όπως γίνονταν προηγουμένως θα γίνονται και τώρα».

Διαβεβαίωσε παράλληλα για το θέμα της καταβολής μισθών από επιχειρήσεις ότι «η μεγάλη πλειοψηφία θα μπορούν να πληρώσουν». Εκεί όπου υπάρχει δυσκολία, είπε, «εμείς κάνουμε έκκληση να πληρωθεί όσο το μεγαλύτερο μέρος των μισθών μπορούν οι επιχειρήσεις, μέχρι που να μπορέσουν να εισπράξουν κάποια χρήματα εντός του μηνός για τα υπόλοιπα». Εταιρείες που πράγματι βρίσκονται σε πάρα πολύ δυσχερή θέση θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία του κ. Πούφου στη σύσκεψη και κατά πόσο έχει να κάνει με φορολογικά κίνητρα ή φορολογική αμνηστία ανέφερε ότι «όλα είναι μέσα στις εισηγήσεις». «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι κάτι που εμείς ως ΚΕΒΕ και νομίζω συμφωνεί και η ΟΕΒ, πρέπει να γίνει αλλά να συνοδεύεται με την εισαγωγή των κεφαλαίων», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να πει κατά πόσο θα υπάρξουν ρήτρες ως προς την επένδυση τέτοιων κεφαλαίων είπε «ας κατατεθούν στον τόπο αλλά από εκεί και πέρα θα υπάρξουν άλλα κίνητρα για επενδύσεις».

«Πιστεύουμε ότι από αύριο που θα ανοίξουν οι τράπεζες θα αρχίσει να επανέρχεται στην ομαλότητα η κατάσταση της οικονομίας μας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων θα μπορέσει να καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων και για όσους δεν μπορούν θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το σημαντικότερο που συζητήσαμε σήμερα είναι η προώθηση των έργων ανάπτυξης για υλοποίηση με γρήγορη αδειοδότηση, διότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει να γίνει και η ανάπτυξη να προωθηθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των έργων που μπορούν άμεσα να αδειοδοτηθούν ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά έργα. Οι επιχειρηματικοί φορείς, πρόσθεσε, θα ετοιμάσουν συγκεκριμένο κατάλογο που θα δοθεί πολύ σύντομα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών ούτως ώστε να επισπευσθούν αυτά τα έργα.

Ερωτηθείς ως προς το ύψος του πακέτου μέτρων ανάπτυξης «δεν αναφερθήκαμε σε αριθμούς θα το επεξεργαστούμε τις επόμενες μια, δυο, τρεις μέρες και θα επανέλθουμε».

Κληθείς να πει κατά πόσο θα υπάρχουν κριτήρια ως προς ιεράρχηση των έργων απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι θα ληφθεί υπόψη η προστιθέμενη αξία των έργων.

Keywords
Τυχαία Θέματα