Επί τάπητος η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στη Μεσόγειο

12:43 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η συζήτηση τρόπων αειφόρου συνεργασίας στη Μεσόγειο για την επιτυχή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της περιοχής είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα του Συνεδρίου “Spotlight on the Mediterranean Area – Uniting Our Efforts for the Future” που φιλοξενεί η Κυπριακή Προεδρία στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξένια”.

Το συνέδριο διοργανώνεται από κοινού από τα προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας ENPI Med και Διακρατικής Συνεργασίας MED. Είναι ολοήμερο και φιλοξενεί διάφορες θεματικές

ενότητες με κύριο θέμα συζήτησης τις προκλήσεις στη λεκάνη της Μεσογείου και τις προοπτικές καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Κομισιόν, ανώτεροι αξιωματούχοι χωρών της Μεσογείου, εκπρόσωποι της Ενωσης για τη Μεσόγειο και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και άλλων οργανισμών.

Μιλώντας κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Γιώργος Γεωργίου τόνισε ότι πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία της συμμετοχής βασικών πολιτικών παραγόντων για τη δημιουργία καλύτερων σεναρίων μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη λεκάνη της Μεσογείου για την περίοδο 2014-2020.

Σημείωσε την ανάγκη να μελετηθούν καλύτερα οι πιθανότητες και δυνατότητες για μια ισορροπημένη και δίκαιη ανάπτυξη των περιφερειών γύρω από τη Μεσόγειο, ενώ πρόσθεσε ότι το συνέδριο παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε εκπρόσωποι των δύο προγραμμάτων MED και ENPI να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες και πρακτικές της διαχείρισης των κοινών προκλήσεων στη Μεσόγειο στο μέλλον.

O κ. Γεωργίου τόνισε ότι η ΕΕ έχει μια βασική προτεραιότητα για μια πιο αειφόρο Ευρώπη με μια καλύτερη οικονομία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και δεν είναι τυχαίο που η Κυπριακή Προεδρία δουλεύει σκληρά για να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για τους προτεινόμενους κανονισμούς για τη συνοχή παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Είπε ακόμη ότι έχοντας υπόψη ότι η περιοχή εφαρμογής του προγράμματος επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που δίνεται στις χώρες να προστατέψουν τις οικονομίες και τους πολίτες τους, προσθέτοντας ότι μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της, θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις δίνοντας ευκαιρίες στους νέους, επενδύοντας στην κατάρτιση και την εκπαίδευση για υποστήριξη της απασχόλησης.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Πέτρος Ευτυχίου στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι η λεκάνη της Μεσογείου έχει μια ποικιλομορφία παραδόσεων, εθνικοτήτων, γλωσσών και πολιτισμών.

Σημείωσε ότι ο κόσμος σήμερα έχει να αντιμετωπίσει τα θέματα του περιβάλλοντος και της οικονομίας και η ανταπόκριση στις προκλήσεις χρειάζεται σημαντική πολιτική βούληση που να μεταφράζεται σε πολιτική που να έχει συνοχή.

Ο κ. Ευτυχίου σημείωσε ότι οι χώρες της Μεσογείου θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις τους σε όλους τους τομείς, μόνο αν αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα συνεργασίας και κοινής αντιμετώπισης

Keywords
Τυχαία Θέματα