Επίδειξη ανάταξης καρδίας στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής

14:05 10/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Αναπαράσταση σε πραγματικό χρόνο της διαδικασίας απινίδωσης – αναζωογόνησης σε κούκλα, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο πλαίσιο συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, με απινιδωτή της Βουλής, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος συγχάρηκε τους διοργανωτές για την καταξιωμένη δράση τους για ενημέρωση της κοινωνίας, σε ό,τι αφορά την

αντιμετώπιση των καρδιακών ανακοπών.

«Η Βουλή και η Επιτροπή Υγείας ενθαρρύνουμε και επιδοκιμάζουμε εθελοντικές προσπάθειες όπως αυτή που ανέλαβαν η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, και ο Σύνδεσμος Παλμός Ζωής», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη δείχνουν πόσο ο εθελοντισμός συμβάλλει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης Μάριος Γεωργίου, η στεφανιαία νόσος είναι η πρώτη αιτία που μπορεί να προκαλέσει ανακοπή καρδιάς, προσθέτοντας πως με βάση τα διεθνή στοιχεία μελετών συμβαίνουν 600 με 700 ανακοπές το λεπτό εκτός νοσοκομείου.

Πρόσθεσε πως εάν το θύμα ανακοπής δεν πάρει άμεσα βοήθεια απινίδωσης – αναζωογόνησης έχει ποσοστό επιβίωσης 5%, ενώ εφόσον πάρει βοήθεια αναζωογόνησης το ποσοστό επιβίωσης αυξάνεται στο 60%.

Η συσκευή απινίδωσης όταν ενεργοποιήθηκε καθοδήγησε τον εθελοντή στην προσπάθεια αναζωογόνησης – απινίδωσης. Τη διαδικασία έκανε ο εκπαιδευτής του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης Κυριάκος Κυριάκου.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι τα ασθενοφόρα στην Κύπρο έχουν πολύ καλό χρόνο άφιξης στη σκηνή, που είναι κατά μέσο όρο 8 λεπτά, η έγκαιρη προσπάθεια αναζωογόνησης είναι καθοριστική για την επιβίωση του θύματος καθώς για κάθε λεπτό που το θύμα βρίσκεται σε κατάσταση ανακοπής μειώνεται κατά 10% η επιβίωση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Γεωργίου εξήγησε πως ο κάθε πολίτης μπορεί να επιχειρήσει ανάταξη καρδιάς, φτάνει να το κάνει με καλή πίστη και εξήγησε πως η εκπαίδευση στη χρήση απινιδωτή είναι ολιγόωρη.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως ο νόμος για εγκατάσταση απινιδωτών σε όλους τους χώρους συνάθροισης εφαρμόστηκε μερικώς, προσθέτοντας ότι εάν εφαρμοστεί πλήρως θα παρέχει επαρκή προστασία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου σε δήλωση μετά τη συνεδρία χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την παρουσίαση των αρμοδίων.

«Μας έδωσαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την διαδικασία αναζωογόνησης και μας εξήγησαν τη σημασία της έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης»,ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα