Επικίνδυνη για αναδυόμενες αγορές η αλλαγή πολιτικής της Φεντ

11:15 26/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα σχέδια της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ να αρχίσει να εγκαταλείπει τα μέτρα νομισματικής τόνωσης και οι προοπτικές επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες αγορές θα οδηγήσουν σε μια μείωση της ροής ιδιωτικού κεφαλαίου σ’ αυτές τις χώρες, αναφέρει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF Χανγκ Τραν αναφέρει ότι «οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για

τις επιπτώσεις στην αγορά μιας εξόδου της Φεντ από χαλαρές νομισματικές συνθήκες, κυρίως σε συνάρτηση πιο αργής ανάπτυξης σε κύριες αναδυόμενες οικονομίες».

Σύμφωνα με το IIF, το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, η καθαρή ροή ιδιωτικού κεφαλαίου στις αναδυόμενες αγορές πιθανόν να σημειώσει πτώση της τάξης των $36 δισ. φτάνοντας τα $1,145 τρισ. το 2013 και έπειτα ακόμη $33 δισ. φτάνοντας τα $1,112 τρισ. το 2014.

Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Φεντ, που είναι γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση, έχει απελευθερώσει κονδύλια τα οποία οι επενδυτές των ΗΠΑ έχουν επιλέξει συχνά να επενδύσουν στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να κερδίσουν πιο ψηλές αποδόσεις, κάτι που τόνωσε τις διεθνείς αγορές.

Οι ενδείξεις εκ μέρους της Φεντ ότι μπορεί να τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ως τα μέσα του επόμενου χρόνου έχουν προκαλέσει την απότομη πτώση μετοχών ανά το παγκόσμιο καθώς και την άνοδο του κόστους του δανεισμού μέσω εθνικών ομολόγων.

Ο κ. Τραν προειδοποίησε ότι η αύξηση διεθνώς του κόστους δανεισμού θα αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως σε χώρες όπου ως τώρα υπάρχει ισχυρή πιστωτική επέκταση.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν σημειώσει πτώση της τάξης του 15% σε σχέση με το ψηλό επίπεδο που είχαν φτάσει πριν από ένα μήνα και σε σύγκριση με πτώση της τάξης του 10% που σημειώθηκε στα κύρια χρηματιστήρια του κόσμου, εξέλιξη η οποία σύμφωνα με το IFF υποδηλοί μια επιφυλακτικότητα από την πλευρά των επενδυτών να πάρουν ρίσκα.

Οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες εξαρτώνται σε ξένες επενδύσεις για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις αλλαγές.

Το IIF σημειώνει ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στην Τουρκία δεδομένης της εξάρτησής της στη βραχυπρόθεσμη ροή ξένου κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει το μεγάλο υφιστάμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και για την Ουγγαρία δεδομένων των μεγάλων πληρωμών εξωτερικού χρέους που έχει αναλάβει και στο γεγονός ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά των ομολόγων της από ξένους αγοραστές.

Άλλες αγορές όπως η Κίνα και η Ρωσία είναι καθαροί εξαγωγείς κεφαλαίου και θα επηρεαστούν σε μικρότερο βαθμό, αναφέρει το IIF.

Keywords
Τυχαία Θέματα