Επικρίσεις πολιτικών ηγετών στα κατεχόμενα εναντίον Έρογλου για το Κυπριακό

17:37 16/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με την κρίση στη “συγκυβέρνηση” να έχει αποσοβηθεί προς το παρόν, αλλά τα δημοσιεύματα να επιμένουν ότι ο Ντερβίς Έρογλου κινεί τα νήματα, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και Τζεμάλ Οζγιγιτ τα έβαλαν με τον Τ/κ ηγέτη με αφορμή δηλώσεις του για το Κυπριακό.


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας πριν από το “υπουργικό συμβούλιο” ο “πρωθυπουργός”, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου επανήλθε σε προηγούμενες δηλώσεις του κ. Έρογλου σε εκδήλωση του κόμματος Εθνικής Ενότητας περί λύσης του Κυπριακού στη βάση των αρχών του ΚΕΕ,

που ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι διαστρεβλώθηκαν, για να πει ότι “όμως, και στην καταγεγραμμένη ηχητικά ομιλία του αυτή τη φράση χρησιμοποίησε”. Ως προς τις χθεσινές του δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μια οποιαδήποτε συμφωνία στο Κυπριακό για να του πουν κάποιοι μπράβο, ο κ. Γιοργκαντζίογλου διερωτήθηκε ποιοι είναι αυτοί οι “κάποιοι”, τι θέλουν και γιατί ο Τ/κ ηγέτης “μιλάει έτσι μυστήρια. Αυτό πρέπει να συζητηθεί και να ριχθεί φως”.

Το κοινό ανακοινωθέν, συμπλήρωσε, έχει καθορίσει το πλαίσιο της λύσης και δεν πρέπει να βγούμε από αυτό, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις αποδυναμώνουν την αντίληψη που υπάρχει ότι οι Τ/κ θέλουν λύση και την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στη διεθνή κοινότητα. Στη διαδικασία των συνομιλιών, είπε, πρέπει να συμβάλλουν όλοι όσοι έχουν γνώση και εμπειρία, καθώς αυτό θα μειώσει τα λάθη και θα είναι ωφέλιμο.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Κίπρις Ποστασί”, ο Πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ κατηγόρησε τον Ντερβίς Έρογλου ότι ενεργεί ως ηγέτης του ΚΕΕ και όχι ως «πρόεδρος» του ψευδοκράτους. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη περί λύσης μα βάση τις αρχές του ΚΕΕ, λέγοντας ότι καθήκον του είναι να ακούσει εκτός από το ΚΕΕ και τις ευαισθησίες του καθενός. Το 65 % των Τ/κ είπε «ναι» στο σχέδιο για μια διζωνική , δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα το 2004, σημείωσε ο κ. Οζγιγίτ. “Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Έρογλου δεσμεύθηκε να μείνει προσηλωμένος στις παραμέτρους των ΗΕ και να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις ανάλογα. Ωστόσο, τώρα λέει ότι η λύση θα είναι σύμφωνη με τις αρχές του ΚΕΕ, που είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν. Αυτό είναι έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή βούληση”.

Κατηγόρησε τον Ντερβίς Έρογλου υπενθυμίζοντας ότι υποστήριζε την συνομοσπονδία και τη μη λύση και με αυτές τις δηλώσεις του – είπε – έχει φανεί η πραγματική του επιθυμία. “Πραγματική ευθύνη του Έρογλου είναι να λάβει υπόψη την άποψη του καθενός και πραγματικά να πιέσει για μια λύση. Διαφορετικά θα είναι σαν να κλέβει από τους Τ/κ το μέλλον”.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα “Ρεαλίστ” γράφει ότι ο “βουλευτής” Λευκωσίας του ΔΚ – ΕΔ, Ζορλού Τορέ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία υπέρ του όχι σε χωριά της κατεχόμενης Μεσαορίας και διανέμει από πόρτα σε πόρτα χάρτες, προκειμένου οι κάτοικοι να πουν «όχι» σε ένα πιθανό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό το έπραξε την περασμένη Κυριακή και έχει ήδη διανείμει 2.000 χάρτες που περιλαμβάνουν χάρτη της Κύπρου με πιθανά χωριά που θα επιστραφούν στους Ε/κ. Ο χάρτης φέρει τον τίτλο “πιθανό νέο σχέδιο” και στο τέλος γράφει “θα πείτε όχι”.

Να σημειωθεί ότι ο Τορέ προέρχεται από τους αντάρτες “βουλευτές” του ΚΕΕ που είχε προσχωρήσει στο ΔΚ – ΕΔ πριν τις τελευταίες “εκλογές” και μετά το εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ. Θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος του Ντερβίς Έρογλου και σύμφωνα και με σημερινά δημοσιεύματα πρωτοστάτησε στη συνεργασία ΔΚ – ΚΕΕ ενόψει των “τοπικών εκλογών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα