Επιπλέον ζημιές €315,5 εκ. ανακοίνωσε για 2011 η Λαϊκή Τράπεζα λόγω PSI+

23:42 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατά 315,5 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν οι ζημιές για το 2011 της Λαϊκής Τράπεζας μετά την πρόσθετη απομείωση των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI+), στην οποία προχώρησε η Τράπεζα στα τελικά οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία δημοσιοποίησε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Τράπεζα,

η τελική λογιστική απεικόνιση αυξάνει τη ζημιά από το πρόγραμμα PSI+ σε 2.331 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 76,4% της ονομαστικής αξίας των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), που κατείχε η Τράπεζα, από τη ζημιά 1.969 εκ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί στα προκαταρκτικά αποτελέσματα στις 29 Φεβρουαρίου του 2012 και η οποία αντιπροσώπευε το 65% της ονομαστικής αξίας των ΟΕΔ της Τράπεζας.

Ο Ομιλος αναφέρει ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 κατείχε ΟΕΔ ονομαστικής αξίας 3.052 εκ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη και την απομείωση της υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων, η ζημιά που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας αυξάνεται σε 3.650 εκ. ευρώ.

”Τα Τελικά Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα του Ομίλου για το έτος που έληξε 31 Δεκεμβρίου, 2011 διαφέρουν από τα Προκαταρκτικά Αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου, 2012 μόνο ως αποτέλεσμα της οριστικοποίησης της λογιστικής απεικόνισης της επίπτωσης σχετικά με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (PSI+)”, σημειώνει η Τράπεζα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τις Τελικές Ελεγμένες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου και της Τράπεζας για το έτος που έληξε 31 Δεκεμβρίου, 2011.

Σαν αποτέλεσμα, συνεχίζει, η ζημιά για το έτος και η ζημιά που αναλογεί στους μετόχους έχει αυξηθεί κατά 315,5 εκ., καθαρά από φόρους, σε σύγκριση με τα ήδη ανακοινωθέντα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η Διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά πως ”στους αμέσως επόμενους μήνες θα αποσαφηνιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου και σημειώνει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο 2012, θα καταστήσει την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου σύμφωνη με τις ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις”.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου, η μείωση και διαχείριση της έκθεσης του χαρτοφυλακίου, καθώς και η έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου.

Το πλάνο προνοεί την άντληση μέχρι 1,8 δισ. ευρώ με έκδοση κοινών μετοχών, μέσω έκδοσης δικαιωμάτων υπέρ των μετόχων ή/και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, 600 εκ. ευρώ περίπου από την ανταλλαγή σε κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια μέρους των αξιογράφων κεφαλαίου και δευτεροβάθμιου κεφαλαίου και 400 εκ. ευρώ περίπου, μέσω της διαχείρισης του σταθμισμένου ενεργητικού του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης από μη κύριες επενδύσεις.

Οσον αφορά τις προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο, η Τράπεζα αναφέρει ότι ”με αυτό

Keywords
Τυχαία Θέματα