Επίσκεψη της ΥΠΕΞ στην Ελλάδα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

14:52 13/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επίσκεψη στην Αθήνα μεταξύ 11-12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα ομολόγου της, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η κ. Μαρκουλλή προέβη στην πιο πάνω ανακοίνωση μετά από συνάντηση σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Δημήτρη Κούρκουλα.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κούρκουλας είπε ότι αισθάνεται υπερήφανος που με τις προσπάθειες της Κύπρου

αλλά και με τη βοήθεια της Ελλάδας, η Κύπρος βρίσκεται σήμερα να προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ. Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Προεδρία και τις θέσεις της και υπολογίζει και στη στήριξη της Κύπρου σε διάφορα ζητήματα που θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες.

Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «πολύ εποικοδομητική και παραγωγική», κατά την οποία συζήτησαν διεξοδικά ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητας των δύο χωρών.

Ανέφερε ότι η επίσκεψη του Ελληνα ΥΦΥΠΕΞ «εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύ στενής επικοινωνίας που διαδοχικά, διαχρονικά και αμφίδρομα καλλιεργείται μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ και αποτελεί προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψής μου στην Αθήνα», στις 11-12 Σεπτεμβρίου κατόπιν πρόσκλησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Αναφερόμενη στο θεματολόγιο του κ. Κούρκουλα, είπε ότι «καλύπτει ένα ευρύτατο πλαίσιο ευρωπαϊκών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας όπως η διαχείριση των συζητήσεων επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ζητήματα ανάπτυξης και θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, ειδικότερα προς την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και την Ισλανδία».

Είχαν επίσης μια πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση για τα θέματα της Διεύρυνσης και ενημέρωσε τον κ. Κούρκουλα για την πρόσφατη περιοδεία της σε χώρες των Βαλκανίων ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για τα ευρωτουρκικά, με επίκεντρο τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας και την άρνησή της να συνεργαστεί με οποιοδήποτε τρόπο με την Κυπριακή Προεδρία του ΕΕ.

Στόχος, ανέφερε, είναι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας η «επίτευξη ενός πολύ καλού συντονισμού και στενότατης συνεργασίας επί των πιο πάνω θεμάτων, με σκοπό τη βέλτιστη διαχείρισή τους, υπό το φως και της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Συζήτησαν, είπε, την ανησυχητικά εύθραυστη κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Μεσογείου – Βορείου Αφρικής ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από κοινού με τον Ελληνα ΥΦΥΠΕΞ και τους ΥΠΕΞ Μάλτας και Ιταλίας για πραγματοποίηση κοινής επίσκεψης στην Αίγυπτο, στο προσεχές διάστημα για συναντήσεις με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο και τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον κ. Κούρκουλα για τη στασιμότητα που παρατηρείται, δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, παρά τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και συζήτησαν τις απαράδεκτες τουρκικές απειλές που στόχο έχουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα